Κυριακή, 2 Ιουνίου 2019

Βιβλίο: Σταύρος Σταυρίδης, Κοινός Χώρος - η Πόλη ως Τόπος των Κοινών


Ο Σταύρος Σταυρίδης, στο τελευταίο του βιβλίο, μελετά και τεκμηριώνει την έννοια του κοινού χώρου ως ενός χώρου διακριτού σε σχέση με τους πόλους της παραδοσιακής διάκρισης μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού χώρου. Περιγράφει και αναλύει τη διαμόρφωση του κοινού χώρου ως πολύμορφη χειραφετητική κοινωνικοχωρική διαλεκτική, εντός, εκτός κι εναντίον του καπιταλισμού, με πλούσιο και σαφή τρόπο χάρη στον σημαντικό εννοιολογικό πλούτο του βιβλίου, τη φαντασία και την αναδίφηση σε ποικίλα ιστορικά, αναστοχαστικά και εμπειρικά δεδομένα.Διαβάστε την κριτική για το βιβλίο του Χρήστου Κωτσάκου, από το MARGINALIA, με τίτλο ‘Χώροι των Κοινών, Χώροι της Χειραφέτησης’


Το βιβλίο Κοινός χώρος. ‘Η πόλη ως τόπος των κοινών’, 408 σελίδων, είναι ο τελευταίος καρπός του μακροχρόνιου συγγραφικού μόχθου του Σταύρου Σταυρίδη, στην κατεύθυνση της εξερεύνησης πρακτικών αντίστασης στην αγοραία κυριαρχία μέσα στην πόλη και της ανάδυσης ετεροτοπικών μορφών οργάνωσης και βίωσης του χώρου.

Κυκλοφορεί από της εκδόσεις Angelus Novus  (2018). Συνέβαλε και οι Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος, με τη μετάφραση κειμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου