Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Αναμένεται: ‘Ηλεκτροκίνηση’ για τους Δήμους


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ άναψε πρόσφατα το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει η εμπορική της διείσδυση στις υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης οχημάτων, σε μια αγορά που αναμένεται να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς τα αμέσως επόμενα χρόνια. Μας ενημερώνει το MYOTA.GR.


Σύμφωνα με πληροφορίες, το business plan που έχει εκπονήσει η ΔΕΗ για την επέκτασή της στις υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης σε επιχειρήσεις και δήμους και ιδιώτες προβλέπει τόσο υπηρεσίες υποστήριξης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, όσο και σενάριο παραχώρησης μέσω leasing εταιρικού στόλου.

Η ΔΕΗ έχει ήδη εδώ και μήνες αποτανθεί σε αρκετούς δήμους, με τις συζητήσεις να έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό με κάποιους εξ αυτών, έτσι που η έναρξη της συνεργασίας να είναι πλέον προ των θυρών.

Η πρόταση που έχει κατατεθεί από πλευράς ΔΕΗ στους Δήμους αφορά ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών, το οποίο περιλαμβάνει:

-προμήθεια ηλεκτροκίνητων λεωφορείων κατασκευής Solaris
-τη συντήρησή τους,
-διαχείριση ανακύκλωσης υλικών (μπαταρίες κ.α.),
-εγκατάσταση υποδομών φόρτισης
-προμήθεια του απαιτούμενου ρεύματος
-συνεργεία άμεσης βοήθειας για έκτακτες βλάβες.

Επίσης, φιλοδοξία της επιχείρησης αποτελεί, όπου αυτό είναι εφικτό, να εγκαταστήσει και σταθμούς ΑΠΕ για τη φόρτιση των μπαταριών των δημοτικών συγκοινωνιών.

Οι επιδοτήσεις αναμένεται να αυξηθούν καθώς η Ηλεκτροκίνηση έχει μπει ως βασικός στόχος της Ευρώπης για την μείωση των εκπομπών άνθρακα αλλά και για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τους στόχους που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι μέσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα CO2 στα νέα αυτοκίνητα και ελαφρά φορτηγά, θα πρέπει να μειωθούν κατά 30% έως το 2030, σε σχέση με τις εκπομπές το 2021.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προώθηση των δικτύων φόρτισης σε χώρες μέλη της υλοποίει το πρόγραμμα eMobility που για την Ελλάδα το συντονισμό έχει το Κ.Α.Π.Ε. συμβάλλοντας σε δράσεις συμπράξεων δημόσιων & ιδιωτικών φορέων για υλοποίηση δικτύων φόρτισης Η.Ο.
Στην Ηλιούπολη και σε άλλους δήμους έχουν ήδη εγκατασταθεί.

Ήδη με το Ν.4233/2014 υπάρχει το νομικό καθεστώς για διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας , βιοκαυσίμων, υδρογόνου & άλλων εναλλακτικών καυσίμων από πρατήρια & δημόσιους χώρους στον καταναλωτή. Το 2016 υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής με το ΔΕΔΔΗΕ για εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε 120 περιοχές της Αττικής κατόπιν μελέτης επιλογής βέλτιστων σημείων φόρτισης Η.Ο.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ανακοίνωσε την απαγόρευση της πώλησης βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων ως το 2030.

Τέλος στα πετρελαιοκίνητα λεωφορεία έβαλαν δύο Ολλανδικές πόλεις, το Αιντχόβεν και το Χέλμοντ, αντικαθιστώντας ήδη 43 μεγάλα λεωφορεία με ηλεκτρικά νέας γενιάς, λίγο μετά το Λονδίνο και την δική του ανανέωση στα λεωφορεία. Άμεσα σχέδια για την μηδενική εκπομπή ρύπων από τα λεωφορεία τους έχουν ακόμη το Παρίσι, η Αθήνα, η Μαδρίτη και το Μεξικό, με χρονιά-ορόσημο το 2025.

Υπολογίζεται ότι και στην Ελλάδα από το 2025, το 33% των αυτοκινήτων που θα εκτελωνίζονται θα είναι ηλεκτρικά.

Η Protergia παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις και στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, κάνει την ηλεκτροκίνηση προσιτή στο ευρύ κοινό μέσα από τη συνεργασία της με την Kosmocar – Volkswagen διαθέτοντας την ειδική έκδοση e-up! powered by Protergia,ένα 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο, 4-θεσιο, με 3 οδηγικά προφίλ (normal, eco και eco+) και 5 επίπεδα ανάκτησης ενέργειας κατά την πέδηση για βέλτιστη διαχείριση ενέργειας και αυτονομίας. Η κατανάλωση ρεύματος για την φόρτιση των αυτοκινήτων θα είναι δωρεάν.

Η Γαλλία θα επενδύσει 700 εκατομμύρια ευρώ κατά την επόμενη πενταετία προκειμένου να δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή βιομηχανία μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να μειώσει την εξάρτηση των αυτοκινητοβιομηχανιών από τις ασιατικές χώρες.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του γαλλογερμανικού σχεδίου για την παραγωγή μπαταριών νέας γενιάς στην Ευρώπη.

Τον περασμένο Νοέμβριο η Γερμανία είχε ανακοινώσει επίσης ότι μέχρι το 2022 θα επενδύσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ στον τομέα αυτόν, όχι μόνο για να περιορίσει την εξάρτησή της από τις ασιατικές αγορές, αλλά και για να διαφυλάξει θέσεις εργασίας που μπορεί να κινδυνεύσουν να χαθούν στη μετάβαση της αυτοκινητοβιομηχανίας από τις μηχανές εσωτερικής καύσης στην ηλεκτροκίνηση.

Η Γαλλία και η Γερμανία ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση να δώσει το πράσινο φως σε κρατικά κονδύλια 1,7 δισ. ευρώ για να στηρίξουν τη δημιουργία κοινοπραξίας που θα επικεντρώνεται στην παραγωγή κυττάρων μπαταριών για την ηλεκτροκίνηση.

Πηγή: MYOTA.GR.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.