Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Καλό ταξίδι Θάνο!


Έφυγε από κοντά μας ο μεγάλος και αγαπημένος μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος.
Καλό ταξίδι Θάνο!

Το σχετικό αφιέρωμα από το VICE:

Ο σπουδαίος μουσικός Θάνος Μικρούτσικος πέθανε το βράδυ του Σαββάτου, σε ηλικία 72 ετών (γεννημένος στις 13 Απριλίου του 1947 στην Πάτρα), από καρδιοαναπνευστική ανακοπή σε ιδιωτική κλινική, έπειτα από αγώνα δύο χρόνων και κάτι με τον καρκίνο.

Οι τελευταίοι δύο μήνες της ζωής του ήταν οι πιο δύσκολοι, ενώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες η υγεία του κλονίστηκε. Ωστόσο, το προηγούμενο διάστημα, μεταξύ χειρουργείων και θεραπειών, με εξετάσεις και επεμβάσεις στην Ελλάδα και τη Βρετανία, δεν σταμάτησε τις συναυλίες και τις πρόβες.
Ο Θάνος Μικρούτσικος σπούδασε στη Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών και το Ελληνικό Ωδείο (πιάνο, θεωρία, αρμονία). Ακολούθησαν οι σπουδές και η αποφοίτησή του από το Mαθηματικό του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα μελέτησε αρμονία, αντίστιξη, φούγκα και σύνθεση.
Ως συνθέτης έκανε επίσημα την παρουσία του το 1975, με τον δίσκο «Πολιτικά Τραγούδια». Μελοποίησε Γιάννη Ρίτσο, Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, Μάνο Ελευθερίου, Μπέρτολτ Μπρεχτ, μεταξύ άλλων, συνεργάστηκε με κορυφαία ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου (Χάρις Αλεξίου, Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Χρήστος Θηβαίος κ.ά.), αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του. Ήταν ένας σπουδαίος συνθέτης που άφησε ένα ογκώδες μουσικό έργο πίσω του και τραγούδια που πέρασαν από γενιά σε γενιά.
Ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής. Είχε γράψει όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, πειραματική μουσική. Παράλληλα, ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του κινείται στο χώρο του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού.
Είχε ηχογραφήσει δεκάδες LP και CD, είχε γράψει μουσική για 100 περίπου θεατρικά έργα και είχε σκηνοθετήσει τρία έργα στον χώρο του μουσικού θεάτρου.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έδωσε εκατοντάδες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είχε συμμετάσχει ή είχαν παιχτεί έργα του σε πολλά διεθνή φεστιβάλ μουσικής. Επίσης, τα έργα του εκτελέστηκαν απ' όλες τις ελληνικές ορχήστρες καθώς και από μεγάλες ορχήστρες του εξωτερικού, όπως η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Στοκχόλμης, της Κρακοβίας, της Λιέγης, της Οζάκας, η Συμφωνική Ορχήστρα του BBC, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δωματίου της Καρλσρούης και πολλές άλλες.
Συνεργάστηκε με μαέστρους και σολίστ διεθνούς κύρους. ΑΑκόμη, ήταν μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Για τη δράση του στην πολιτιστική διαχείριση, καθώς και τη μουσική του δραστηριότητα, έγινε επίτιμος δημότης σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.
Στις 29 Ιουνίου 2019 ο σπουδαίος καλλιτέχνης έδωσε την τελευταία του μεγάλη συναυλία στο κατάμεστο Ηρώδειο, ευχαριστώντας τον κόσμο που στεκόταν στο πλευρό του.
Στο τελευταίο του δημόσιο μήνυμα στο Facebook είχε γράφει τα εξής: «Αυτές τις μέρες στο νοσοκομείο χρειάστηκε πολλές φορές να κάνω μετάγγιση αίματος. Το ίδιο και οι άνθρωποι στους διπλανούς θαλάμους. Σκεφτόμουνα αντί για δώρο φέτος να δώσετε αίμα. Για τον Θ.Μ. Για κάποιον που το έχει ανάγκη. Αυτές τις γιορτές σκεφτείτε τους άλλους και γίνετε αιμοδότες».
Τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου εξέφρασαν πολιτικοί, μουσικοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του, η πολιτική κηδεία του θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου και ώρα 14:30 στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών. Αντί για στεφάνια, η οικογένεια παρακαλεί να διατεθούν τα χρήματα για τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες της Μόριας (GR 07017 1355 0006 3551 3856 0788 -Τράπεζα Πειραιώς)

Πηγή: VICE

Κουφός ο Σάλαχ το κατάστρωμα σαρώνει.
- Μ' ένα ξυστρι καθάρισέ με απ' τη μοράβια.
Μα είναι κάτι πιο βαθύ που με λερώνει.
- Γιέ μου πού πας; Μάνα, θα πάω στα καράβια ...

Υπόκλιση …
Αντίο Θάνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.