Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Ηλιοβασίλεμα στην Άνδρο

Η Παραλία Της Γριάς το πήδημα, είναι από τις πιο χαρακτηριστικές και δημοφιλείς παραλίες της Άνδρου.

 


Με το που ακούς το όνομα της παραλίας απορείς γιατί της δόθηκε αυτό. Υπάρχουν τρεις εκδοχές του μύθου και έχουν να κάνουν με τον φημισμένο βράχο που δεσπόζει στην παραλία. Αυτόν λοιπόν τον βράχο αν τον κοιτάξεις από συγκεκριμένη γωνία θυμίζει το προφίλ μίας ηλικιωμένης γυναίκας με μαντήλι.

Η μία εκδοχή για την ονομασία της παραλίας μιλά για μια γριά που πήδηξε από το βράχο επειδή δεν άντεχε τη μοναξιά, αφού βρέθηκε για τρίτη φορά χήρα.

Η δεύτερη εκδοχή αναφέρεται σε Τούρκους που κυνηγούσαν μια γριά και αυτή απελπισμένη ανέβηκε στο βράχο για να αυτοκτονήσει, προκειμένου να μην πέσει στα χέρια τους.

Η τρίτη και πιο δημοφιλής εκδοχή για Της Γριάς το Πήδημα αναφέρεται και στο Κάστρο της Γριάς ή Κάστρο της Φανερωμένης στο χωριό Κοχύλου, που ήταν ιδιαιτέρως ισχυρό κατά την Τουρκοκρατία. Αυτό το Κάστροι οι Τούρκοι αδυνατούσαν να το κυριεύσουν.

Για τον λόγο αυτό κατέφυγαν σε δόλια μέσα, στέλνοντας στο Κάστρο μια γριά με την έγκυο κόρη της, τάχα για να ζητήσουν βοήθεια. Τη νύχτα η γριά άνοιξε μια πύλη για να μπουν οι Τούρκοι. Τότε αυτοί κατέσφαξαν τους κατοίκους.

Κατόπιν όμως, μετανιωμένη και νιώθοντας ντροπή για το κακό που προξένησε, σκαρφάλωσε στον εν λόγω βράχο και αυτοκτόνησε πηδώντας στη θάλασσα. Στο σημείο που έγινε Της Γριάς το Πήδημα η γριά πέτρωσε. Έτσι λέγεται ότι χάρισε στο βράχο το ιδιαίτερο σχήμα του και στην παραλία το λογικότερο για αυτήν όνομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.