Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Η οικιακή κομποστοποίηση σε 240 νοικοκυριά στο Χαλάνδρι



Από την Έντυπη Έκδοση της ΑΥΓΗΣ, άρθρο της Ηλέκτρας Βισκαδουράκη.
Σίγουρα κάνουν σοβαρή, αποτελεσματική και ουσιασιτκή δουλειά η Δημοτική Αρχή εκεί στο Χαλάνδρι. 


Με στόχο την επίτευξη της στρατηγικής των μηδενικών υπολειμμάτων, ο Δήμος Χαλανδρίου ξεκινά ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης σε 240 νοικοκυριά. Μοιράζοντας κάδους για οικιακά ζυμώσιμα απορρίμματα, ο Δήμος Χαλανδρίου επιχειρεί να δει έπειτα από 42 μήνες τα αποτελέσματα της πρακτικής που για χρόνια εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους αποκομιδής τους και αποφυγή μεταφοράς τους στους δυσεύρετους και υπερκορεσμένους χώρους υγειονομικής ταφής.

Σε πρώτη φάση, ο Δήμος Χαλανδρίου μοιράζει κάδους οικιακής κομποστοποίησης των 30 λίτρων με βιοαποδομήσιμες σακούλες από άμυλο σε 240 νοικοκυριά και οι κάτοικοι δεν θα πετούν τα οικιακά ζυμώσιμα στους πράσινους κάδους, όπου τοποθετούνται τα σύμμεικτα απορρίμματα. Κοντά τις κατοικίες θα τοποθετηθούν καφέ κάδοι των 120 λίτρων όπου θα αποθέτουν τις βιοαποδομήσιμες σακούλες.
Τόσο στις βιοαποδομήσιμες σακούλες όσο και στους μεγάλους κάδους τοποθετούνται μόνο υπολείμματα τροφών κουζίνας, όπως υπολείμματα μαγειρεμένου φαγητού, εκτός από κόκαλα, φρούτα, λαχανικά και χρησιμοποιημένα χαρτιά κουζίνας. Η αποκομιδή από τους μεγάλους κάδους θα γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα από ειδικό όχημα, το οποίο κινείται με βιοαέριο παραγόμενο από τα συλλεγόμενα απόβλητα.
Για τη χρήση των κάδων έγινε ενημέρωση των κατοίκων του Χαλανδρίου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Waste4think”, το οποίο θα διαρκέσει 42 μήνες και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon 2020. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 9 εκατ. ευρώ και στο πρόγραμμα συμμετέχουν 18 εταίροι (πανεπιστήμια και δήμοι). Ο Δήμος Χαλανδρίου πρόκειται να αξιοποιήσει 455.250 ευρώ.
“Έπειτα από 20 μήνες συστηματικής δουλειάς, ξεκινάμε” τονίζει ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σ. Ρούσσος, προσδοκώντας σε καλά αποτελέσματα από αυτή την προσπάθεια, καθώς η πόλη είναι μία από τις τέσσερις πόλεις - πιλότους (Cascais Πορτογαλίας, Zamudio Ισπανίας, Seveso Ιταλίας) όπου θα εξεταστούν διαφορετικές περιπτώσεις αξιοποίησης και διαχείρισης οικιακών απορριμμάτων σε πιλοτική βάση.
Το πιλοτικό πρόγραμμα εκτελείται σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Τα οικιακά ζυμώσιμα απορρίμματα που θα συλλεχθούν σε χρονικό διάστημα 40 μηνών θα ακολουθήσουν μια διαδικασία προεπεξεργασίας (ξήρανσης και τεμαχισμού), ώστε το τελικό προϊόν να συμβάλει στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων τεχνολογιών επεξεργασίας και αξιοποίησης, όπως παραγωγή βιοαερίων καυσίμων (μεθάνιο, υδρογόνο, HYTHANE), παραγωγή βιοαιθανόλης, χρήση στην τσιμεντοβιομηχανία ως εναλλακτικό καύσιμο, παραγωγή pellets, παραγωγή compost, παραγωγή ηλεκτρισμού με χρήση μικροβιακών κυψελίδων καυσίμου, παραγωγή βιοπροσροφητικού υλικού, παραγωγή ζωικών τροφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.