Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Ευρωζώνη: Στο 10,7% ο Πληθωρισμός τον Οκτώβριο

Στο 9,8% στην Ελλάδα, στο 8,6% στην Κύπρο 

 


Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 10,7% τον Οκτώβριο του 2022, από 9,9% τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση από τη EUROSTAT, τη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είδε το φως της δημοσιότητας την Δευτέρα.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Οκτώβριος με 41,9%, έναντι 40,7% τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (13,1%, έναντι 11,8% τον Σεπτέμβριο), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,0%, έναντι 5,5% τον Σεπτέμβριο) και υπηρεσίες (4,4% έναντι 4,3% τον Σεπτέμβριο).

Με βάση τα στοιχεία της EUROSTAT, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα για τον Οκτώβριο διαμορφώνεται στο 9,8%, από 12,1% τον Σεπτέμβριο.

Στην Κύπρο ο πληθωρισμός είναι 8,6% από 9% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα πάντα με την Eurostat.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 200 μονάδες βάσης τους τελευταίους τρεις μήνες και υποσχέθηκε περαιτέρω αυστηροποίηση τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, οι αγορές έχουν αρχίσει να αναμένουν επιβράδυνση των αυξήσεων των επιτοκίων καθώς πλησιάζει η ύφεση και οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πέσει από τα υψηλά ρεκόρ.

 

Φωτογραφία: Πίνακας, Ο πληθωρισμός ανά χώρα της Ευρωζώνης για τον Οκτώβριο του 2022eurostat

 

Πηγή: EURONEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.