Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Κλιματική Αλλαγή: η αύξηση της Θερμοκρασίας των Ωκεανών ισοδυναμεί με την Ενέργεια μίας Ατομικής Βόμβας το δευτερόλεπτο για 150 χρόνια!


Η υπερθέρμανση των ωκεανών της Γης εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής ισοδυναμεί με την ενέργεια από την έκρηξη τουλάχιστον μιας ατομικής βόμβας κάθε δευτερόλεπτο κατά τα τελευταία 150 χρόνια! Αυτό αναφέρουν νέες εκτιμήσεις των επιστημόνων, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.



Φαίνεται ότι περισσότερο από το 90% της παγιδευμένης θερμότητας εξαιτίας των ανθρωπογενών εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου» απορροφάται από τις θάλασσες του πλανήτη. Το υπόλοιπο ποσοστό ανεβάζει τη θερμοκρασία του αέρα και της ξηράς. Η τεράστια ποσότητα ενέργειας που καταλήγει στους ωκεανούς, οδηγεί σε σταδιακή άνοδο της στάθμης τους. Παράλληλα, καθώς θερμαίνονται με τον τρόπο αυτό τα νερά, γίνονται συχνότεροι και εντονότεροι τυφώνες και κυκλώνες.


Σύμφωνα με τη βρετανική GUARDIAN, ερευνητές από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Λορ Ζάνα του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εκτίμησαν την ενέργεια που έχει σταδιακά αποθηκευθεί με μορφή θερμότητας στα βάθη των θαλασσών από το 1871, όπως δημοσίευσαν πρόσφατα στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Υπολογίστηκε ότι η μέση άνοδος της θερμοκρασίας των υδάτων κατά τα τελευταία 150 χρόνια ισοδυναμεί με περίπου 1,5 ατομική βόμβα -σαν αυτή που έπεσε στη Χιροσίμα- κάθε δευτερόλεπτο. Όμως, καθώς η υπερθέρμανση έχει επιταχυνθεί μετά το 1990 εξαιτίας της συνεχούς συσσώρευσης «αερίων του θερμοκηπίου» στην ατμόσφαιρα, εκτιμάται ότι σήμερα πλέον στους ωκεανούς αποθηκεύεται ενέργεια ισοδύναμη με 3-6 ατομικές βόμβες ανά δευτερόλεπτο.

«Η συνολική θερμότητα που έχει απορροφηθεί από τους ωκεανούς κατά την τελευταία 150ετία, είναι περίπου 1.000 φορές μεγαλύτερη από την ετήσια χρήση ενέργειας από όλο τον παγκόσμιο πληθυσμό», δήλωσε η Ζάνα, η οποία, όπως είπε, «προσπαθώ να μην κάνω συγκρίσεις με τις ατομικές βόμβες, γιατί τις βρίσκω ανησυχητικές. Προτιμότερο να κάνουμε συγκρίσεις με την χρήση ενέργειας από τους ανθρώπους, κάτι λιγότερο εκφοβιστικό».


Στο ΣΥΝΔΕΣΜΟ μπορείτε να διαβάσετε την Επιστημονική Δημοσίευση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.