Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

STARTUPS Επιχειρήσεις: μόνο το 1-4% εξασφαλίζει Χρηματοδότηση



Από τις STARTUPS Επιχειρήσεις, μόλις το 4% έχει πρόσβαση τελικά στη χρηματοδότηση. Σε ένα ποσοστό 10%, δεν εγκρίνεται η χρηματοδότηση που αιτούνται, επειδή το προϊόν τους δεν έχει εξαγωγικό πρόσημο, δηλαδή δεν απευθύνεται σε άλλες αγορές, καθώς αυτό θεωρείται ότι θέτει εμπόδια στην ανάπτυξή τους. 


Σύμφωνα με πρόσφατο σχετικά ρεπορτάζ της Δ. Κόντη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ λίγες είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και έχουν κατορθώσει το τελευταίο διάστημα να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των εγχώριων επενδυτικών κεφαλαίων. Συγκεκριμένα, από τις προτάσεις που αξιολογούνται από τα funds που έχουν συσταθεί μέσω του ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (EQUIFUND), φαίνεται ότι μόλις το 1%-4% καταφέρνει τελικά να χρηματοδοτηθεί, ενώ εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό τείνει να σταθεροποιηθεί σταδιακά στο 4%. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις ύψους 14 εκατ. ευρώ, από funds του Equifund, σε νεοφυείς εταιρείες που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης.


Οι αιτήσεις χρηματοδότησης όμως αρκετών νέων επιχειρήσεων δεν λαμβάνουν την έγκριση των επενδυτών. Οι λόγοι; Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «STARTUPS IN GREECE 2018», από το Foundation και το EIT Digital, μία στις τρεις startups δεν κατορθώνει να λάβει χρηματοδότηση διότι η ιδέα που έχει παρουσιάσει δεν συμβαδίζει με τους επενδυτικούς στόχους του επενδυτικού κεφαλαίου (31%).

Για το 10% των εταιριών, όπως έχει ήδη επισημανθεί, η αίτησή τους δεν εγκρίνεται επειδή το προϊόν τους δεν έχει εξαγωγικό πρόσημο, δηλαδή δεν απευθύνεται σε άλλες αγορές, γεγονός που θεωρείται ότι δημιουργεί εμπόδια στην ανάπτυξή τους.

Σε αυτούς τους λόγους προστίθεται και η αδυναμία τους να καταρτίσουν ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει πληροφορίες τόσο για το ίδιο το προϊόν (σε τι κοινό απευθύνεται, κοστολόγηση, κανάλια διανομής στους δυνητικούς πελάτες) όσο και για τα έσοδα που θα εισφέρει αυτό το προϊόν στην εταιρεία, για το 9,57% των Startups.

Άλλοι λόγοι απόρριψης είναι: η έλλειψη ζήτησης ή ανάγκης για το προϊόν ή την υπηρεσία που προωθεί μια startup (6,74%), η παρουσίαση κάποιας ιδέας που δεν μπορεί τελικά να υλοποιηθεί (6,52%).

Παρά τα χαμηλά ποσοστά των επιχειρήσεων που λαμβάνουν τελικά χρηματοδότηση, funds που υπάγονται στο Equifund σπεύδουν να υπογραμμίσουν, μέσω των εκπροσώπων τους, ότι το ελληνικό οικοσύστημα των startups μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Πιστεύουν ότι έχει μία ιδιαίτερη δυναμική. Διατυπώνουν μάλιστα την εκτίμηση ότι το 2019 αναμένουν ως fund τουλάχιστον διπλάσιες επενδύσεις σε σχέση με το 2018, καθώς ήδη έχουν ήδη αξιολογήσει σημαντικό αριθμό εταιρειών. Αξιολογούν, επίσης, την εξωστρέφεια και το πελατολόγιο των νεοφυών εταιρειών ως το  «κλειδί» την επιτυχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.