Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

WWF: Πίθηκος «φάντασμα», φυτό «βρωμούσα» και φίδια που τρώνε γυμνοσάλιαγκες - Ανακαλύφθηκαν 224 νέα είδη

Όλα τα νέα είδη ζώων, ερπετών και φυτών ανακαλύφθηκαν στην περιοχή που διασχίζει ο ποταμός Μεκόνγκ στην Ασία.

 


Ένας πίθηκος με λευκούς κύκλους γύρω από τα μάτια συγκαταλέγεται μεταξύ των 224 νέων ειδών, που περιλαμβάνονται στην τελευταία ενημέρωση της WWF για την ευρύτερη περιοχή του ποταμού Μεκόνγκ.

Η έκθεση της ομάδας, που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, υπογραμμίζει την ανάγκη προστασίας της πλούσιας βιοποικιλότητας και των οικοτόπων στην περιοχή, η οποία περιλαμβάνει το Βιετνάμ, την Καμπότζη, το Λάος, την Ταϊλάνδη και τη Μιανμάρ.

Τα είδη που αναφέρονται βρέθηκαν το 2020 αλλά η περσινή έκθεση καθυστέρησε. Ο πίθηκος, ένα νέο είδος Popa langur που βρέθηκε στο ηφαίστειο Popa στη Μιανμάρ, ήταν το μόνο νέο θηλαστικό, που καταγράφεται στη λίστα.

To νέο είδος πιθήκου βρέθηκε με βάση τη γενετική αντιστοίχιση οστών σε σύγκριση με δείγματα από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βρετανίας, ανέφερε η έκθεση.

Δύο κύρια διακριτικά χαρακτηριστικά του ήταν οι φαρδιοί λευκοί δακτύλιοι γύρω από τα μάτια του και τα μπροστινά  μουστάκια.

Η WWF, σε συνεργασία με το Fauna and Flora International, κατάφερε να έχει εικόνες των πιθήκων χρησιμοποιώντας κρυμμένες κάμερες το 2018. Το FFI ανέφερε την ανακάλυψη στα τέλη του περασμένου έτους.

Ο πίθηκος αυτός είναι υποψήφιος για να καταγραφεί ως κρίσιμα απειλούμενο είδος στην Κόκκινη Λίστα της IUCN, ανέφερε η έκθεση, αφού εικάζεται ότι μόλις 200-250 ζουν σε ελάχιστα μέρη στη φύση.

Στη λίστα υπάρχουν επίσης δεκάδες πρόσφατα εντοπισμένα ερπετά, βάτραχοι και τρίτωνες, ψάρια και 155 είδη φυτών, συμπεριλαμβανομένου του μοναδικού γνωστού χυμώδους είδους μπαμπού, που βρέθηκε στο Λάος.

Η περιοχή του Μεκόνγκ είναι ένα hotspot βιοποικιλότητας και το «σπίτι» για τίγρεις, ασιατικούς ελέφαντες, σαόλα - ένα εξαιρετικά σπάνιο ζώο που ονομάζεται επίσης ασιατικός μονόκερος ή ατράκτης - αλλά και χιλιάδες άλλα είδη.

Συμπεριλαμβανομένης αυτής της τελευταίας λίστας, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει περισσότερα από 3.000 νέα είδη στην περιοχή από το 1997, όπως ανέφερε η WWF.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μετρήσεις και δείγματα από συλλογές μουσείων για να συγκρίνουν και να εντοπίσουν βασικές διαφορές με τα χαρακτηριστικά των ζώων και των φυτών που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, αναφέρει η έκθεση.

Η μελέτη τέτοιων διαφορών μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό του εύρους των ειδών και των απειλών για την επιβίωσή τους, δήλωσε ο Thomas Ziegler, επιμελητής στο Ινστιτούτο Ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, παρουσιάζοντας την έκθεση.

Ωστόσο, ο εντοπισμός νέων ειδών είναι δύσκολος και μερικές φορές απαιτεί μια ποικιλία μεθόδων.

Ορισμένα είδη βρίσκονται σε περισσότερες από μία χώρες, συμπεριλαμβανομένου του πορτοκαλί φιδιού, που καταναλώνει γυμνοσάλιαγκες.

Παράλληλα, ένας νέος τύπος μπιγκόνιας με κοκκινωπά άνθη και ένα φρούτο που μοιάζει με μούρο βρέθηκαν επίσης στα υψίπεδα της Μιανμάρ, όπου η παράνομη εξόρυξη και η υλοτομία απειλούν ολοένα και περισσότερο τη χώρα.

Παρά τις καταπατήσεις σε τροπικά δάση και άλλες άγριες ζώνες, μεγάλο μέρος του Μεκόνγκ εξακολουθεί να είναι ελάχιστα εξερευνημένο και κάθε χρόνο ανακαλύπτονται δεκάδες νέα είδη. Μια αχτίδα ελπίδας καθώς τόσα πολλά είδη εξαφανίζονται λένε οι ειδικοί.

Ωστόσο, δεν βρίσκονται όλα τα νέα είδη βαθιά στη ζούγκλα. Ένα από τα νέα είδη φυτών είναι ένα είδος τζίντζερ που ονομάζεται «βρωμούσα» λόγω της έντονης μυρωδιάς του, παρόμοια με τα μεγάλα σκαθάρια που χρησιμοποιούν οι Ταϊλανδοί για να φτιάξουν ένα είδος πάστας τσίλι που σερβίρεται με ρύζι, αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Φωτογραφία: phys.org

Πηγή: LIFO , με πληροφορίες του GUARDIAN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.