Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Σήμερα: Εργαστήριο Συμμετοχικού Σχεδιασμού στο 1ο Γενικό Λύκειο Ραφήνας για τη Ραφήνα, τη θάλασσα και το λιμάνι της, με την Έφη Γιακουβάκη


Σημαντική αναμένεται η συμβολή του εκπαιδευτικού - ερευνητικού εργαστηρίου, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της ραφηνιώτισσας Έφης (Ζωγραφιάς) Γιακουβάκη και της Γιώτας Θεοδωρά Αναπληρώτριας Καθηγήτριας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο παιδαγωγικό έργο του 1ου Γενικού Λυκείου της Ραφήνας. Το εργαστήριο πραγματοποιείται, μετά από πρόσκληση της Διευθύντριας του σχολείου κ. Αλεξάνδρας Ταταράκη και των εκπαιδευτικών του, την Τετάρτη 17 Απριλίου, στο πλαίσιο του μαθήματος “Γεωλογίας- Διαχείρισης φυσικών πόρων” με υπεύθυνο τον εκπαιδευτικό κ. Αντώνη Λαζαρή, βιολόγο. Απευθύνεται στους μαθητές και μαθήτριες της Α’ τάξης του 1ου Γενικού Λυκείου Ραφήνας και σκοπό έχει την ενημέρωσή τους σε θέματα διαχείριση πόρων και σχεδιασμού πόλεων λιμανιών, την ενίσχυση της κοινωνικής και της πολιτικής τους παιδείας και την ισχυροποίηση της συλλογικής τους συνείδησης και δράσης.


Οι προσκεκλημένες εισηγήτριες, Γιώτα Θεοδωρά Αρχιτέκτων -Δρ Πολεοδόμος - Χωροτάκτης και Έφη (Ζωγραφιά) Γιακουβάκη, Κοινωνιολόγος με ειδίκευση στον χωρικό σχεδιασμό, με την εκπαιδευτική και ερευνητική τους εμπειρία και το έντονο ενδιαφέρον τους σε θέματα συμμετοχικού σχεδιασμού, αναμένεται να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός δημοκρατικού διαλόγου στον χώρο του σχολείου.


Στο πλαίσιο της επιστημονικής συνάντησης θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες δράσεις:


  • ü  Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ κ. Γιώτα Θεοδωρά θα δωρίσει στη Διευθύντρια 1ου ΓΕΛ κ. Αλεξάνδρα Ταταράκη δυο αντίτυπα του Τόμου του οποίου είχε την επιμέλεια με τίτλο “Θαλάσσιος Χώρος _Παράκτιο Αστικό Μέτωπο _ Πόλεις Λιμάνια” σε έκδοση της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ [Δεκέμβριος 2018, Αθήνα]. Πρόκειται για επιστημονικό εγχείρημα ευρείας αποδοχής που φιλοξενείται ήδη στις βιβλιοθήκες της Βουλής των Ελλήνων και του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς και σε βιβλιοθήκες πανεπιστημίων, σχολείων, πολιτιστικών φορέων. Η ηλεκτρονική του έκδοση είναι διαθέσιμη από την επίσημη ιστοσελίδα της Σχολής Αρχιτεκτόνων [http://www.arch.ntua.gr/publication/14430]. Στον Συλλογικό Τόμο περιλαμβάνονται κείμενα των μεταπτυχιακών σπουδαστών και υποψηφίων διδακτόρων Βλάχου Χρυσούλας, Γαβρά Βασιλικής, Γιακουβάκη Ζωγραφιάς, Δερδεμέζη Βικτωρίας, Διαμαντοπούλου Μαρίας, Ξενιτίδου Μαρίας, Πιπέρη Σωτήρη, Πιτούλη Αφροδίτης, Πουρναρά Σεμέλης, Σπανογιάννη Ελένης, και Χαραλαμπίδου Βασιλικής, και των καθηγητών τους Γιώτας Θεοδωρά, Δημητρίου Μέλισσα και Κωνσταντίνου Σερράου.



  • Θα ακολουθήσει Εργαστήριο Συμμετοχικού Σχεδιασμού τριών διδακτικών ωρών, στο πλαίσιο του παραπάνω μαθήματος σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό κ. Αντώνη Λαζαρή. Η καθηγήτρια κ. Γιώτα Θεοδωρά, ενεργή υποστηρίκτρια σε θέματα εμβάθυνσης της δημοκρατίας και διαβούλευσης στην εκπαίδευση, σε συνεργασία με την κ. Γιακουβάκη,  ερευνήτρια στον συμμετοχικό σχεδιασμό, αφού τοποθετηθούν με τις εισηγήσεις τους, θα δώσουν τον λόγο στους μαθητές/τριες για να εκφράσουν τις απόψεις και εμπειρίες τους σχετικά με το θέμα της συνύπαρξης της πόλης της Ραφήνας και του λιμανιού της. Τέλος, θα επιχειρηθεί η διερεύνηση των αλληλεπιδράσεων φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και θα αναζητηθεί το όραμα των μαθητών/τριών για την πόλη τους, την Ραφήνα.


Η προγραμματισμένη επιστημονική συνάντηση εργασίας σκοπό έχει να αφήσει το σχολείο και τους μαθητές/τρις του πλουσιότερους σε υλικό γνώσης και εμπειρία. Κυρίως όμως να λειτουργήσει ως  έναυσμα καθιέρωσης των αρχών του δημοκρατικού σχεδιασμού στην εκπαίδευση μέσα από τη διασφάλιση ενεργής επαφής των μαθητών/τριών με την πόλη που ζουν και τα προβλήματά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.