Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

H 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Κοινότητα ως η Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας και συμπίπτει με την έναρξη του εαρινού ηλιοστασίου, δηλαδή την πρώτη μέρα της άνοιξης. Η ημέρα αυτή ανακηρύχθηκε με σκοπό να μας αφυπνίσει ως προς τη σημασία των δασών και την ανάγκη προστασίας τους.

 


Ολόκληρος ο πλανήτης εκτιμάται ότι έχει περίπου 3 τρισεκατομμύρια δέντρα, ενώ τα δάση της Μεσογείου έχουν περίπου 53 δισεκατομμύρια δέντρα! (πηγή WWF). Τα μεσογειακά οικοσυστήματα είναι γνωστά για την πλούσια βιοποικιλότητα τους με μεγάλο ενδημισμό ειδών (εκτιμάται 201 ενδημικά δέντρα) και αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα τοπίου που έχει δημιουργηθεί από τη διαχρονική αλληλεπίδραση ανθρώπου και φυσικού περιβάλλοντος.

Η ημέρα αυτή ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας για να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στα δάση που καλύπτουν το 25% της επιφάνειας της Γης, να του κεντρίσει το ενδιαφέρον να μάθει περισσότερα για τις λειτουργίες του, αλλά και για την ανάγκη προστασίας του, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, με τις αρνητικές εξελίξεις στα περιβαλλοντικά θέματα, όπως οι κλιματικές αλλαγές, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ερημοποίηση της γης, οι απειλές στη βιοποικιλότητα και η εκτεταμένη υλοτόμηση των τροπικών δασών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.