Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Κλιματική Αλλαγή: Ιστορικό ρεκόρ «καύσωνα» στην Ανταρκτική

Η Ανταρκτική κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε θερμοκρασία 30 βαθμούς υψηλότερη από το κανονικό για την εποχή στην ανατολική πλευρά. Συγκεκριμένα την Παρασκευή, το θερμόμετρο έδειξε -11,5 βαθμούς Κελσίου που για την Ανταρκτική θεωρείται κάτι σαν καύσωνας. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν -13,7 βαθμοί Κελσίου, τον Δεκέμβριο του 2016.

 


Αν και δεν είναι δυνατό την ακριβή στιγμή που συμβαίνει ένα γεγονός να αποδοθεί στην κλιματική αλλαγή, ένα από τα πιο ξεκάθαρα σημάδια της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι ο πολλαπλασιασμός και η ένταση των κυμάτων καύσωνα.

Οι πόλοι θερμαίνονται ακόμη πιο γρήγορα από τον μέσο όρο του πλανήτη, ο οποίος έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο περίπου +1,1°C από την προβιομηχανική εποχή.

Το κύμα καύσωνα της ανατολικής Ανταρκτικής έρχεται καθώς ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής έφτασε στη μικρότερη έκταση που έχει καταγραφεί από τότε που ξεκίνησαν οι δορυφορικές μετρήσεις το 1979 σε λιγότερο από 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το αμερικανικό ερευνητικό κέντρο National Snow and Ice Data Center.

 

Παρακολουθείστε και το σχετικό ενημερωτικό βίντεο στο EURONEWS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.