Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Ο Κρίσιμος Ρόλος των Μηχανικών για την Επιτυχή Υλοποίηση των ΕΣΠΑ στους Δήμους



Τον κρίσιμο ρόλο των Μηχανικών για την επιτυχή ολοκλήρωση των έργων και των δραστηριοτήτων των Δήμων, που σχεδιάζονται και χρηματοδοτούνται μέσω των ΕΣΠΑ, αναγνωρίζουν τόσο η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) όσο και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και για το σκοπό αυτό ξεκινούν συνεργασία, ώστε να αναζητηθούν και να υποστηριχτούν σχετικές, αξιόπιστες λύσεις.


Αυτή είναι και προσωπική μου άποψη και θεωρώ ότι σχετικές πρωτοβουλίες έπρεπε ήδη να έχουν ξεκινήσει, εδώ και πολλά χρόνια, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν ειδικοί επιστήμονες και μηχανικοί στους τομείς αυτούς, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα και την απορροφητικότητα των δράσεων ΕΣΠΑ από τη μία, και προστατεύοντας Δήμους και Δομές ΕΣΠΑ από διάφορους επιτήδειους που είχαν (και έχουν) γεμίσει την αγορά, πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες, από την άλλη.

Αλλά κάλιο αργά, παρά ποτέ, αν δηλαδή περάσουμε και στην πράξη, εκτός από τις γενικόλογες εξαγγελίες, που άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε …
Μαθαίνουμε λοιπόν (Ενημερωτικό Δελτίο ΤΕΕ, 19/7/2016) ότι τη χθεσινή μέρα (Δευτέρα, 18/7/2016), οι ηγεσίες ΚΕΔΕ και ΤΕΕ θέλησαν να ξεκινήσουν μαζί την εβδομάδα, συναντήθηκαν στα γραφεία του ΚΕΔΕ –στα πλαίσια της Προγραμματικής Σύμβασης που έχουν υπογράψει- και ξεκίνησαν την αναζήτηση λύσεων, με σκοπό την ταχύτερη ωρίμανση και υλοποίηση έργων, που εντάσσονται στα ΕΣΠΑ, με την καλύτερη αξιοποίηση των Μηχανικών ελευθέρων επαγγελματιών. Η πρωτοβουλία αυτή θα καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις προς την Κεντρική Διοίκηση, ούτως ώστε να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη που θα επιτρέπει στους ελεύθερους επαγγελματίες Διπλωματούχους Μηχανικούς να παρακολουθούν την υλοποίηση Δημοτικών Έργων και να συμβάλουν στην ωρίμανσή των σχετικών σχεδίων.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Γ. Πατούλης, αναφέρθηκε εκτενέστερα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Δήμοι για την επιτυχή ολοκλήρωση των έργων που υλοποιούν και εντάσσονται σε ΕΣΠΑ: «Σε πολλές περιπτώσεις εντοπίζονται προβλήματα, τόσο στην ωρίμανση των έργων, όσο και στην υλοποίηση των έργων. Συχνά δίδονται υπερβολικές εκπτώσεις οι οποίες στη συνέχεια δεν επιτρέπουν την υλοποίηση των έργων», τόνισε. «Η αξιοποίηση των ελευθέρων επαγγελματιών διπλωματούχων μηχανικών θα συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων ένταξης των έργων στο ΕΣΠΑ, ενώ θα μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικότερη παρακολούθηση και καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και των χρημάτων των Ελλήνων φορολογούμενων».
Για να δούμε τι θα δούμε και στη συνέχεια …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.