Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Σκουρλέτης στην ΕΡΤ 1 για το «Σχέδιο Ημαθία»: «Αυτό θα είναι κάτι πολύ θετικό για την Περιοχή και για τη Βιομηχανία στην Ελλάδα» (Σεπτέμβρης 2015)



Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει συνέντευξη που έχει δώσει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Παναγιώτης Σκουρλέτης στην ΕΡΤ1, στην «Πρωινή Ζώνη» της 25 Σεπτέμβρη 2015, με τον Γιάννη Δάρρα και την Μαριλένα Κατσίμη.

Στη συνέντευξη, ο Υπουργός απαντά σε σχετικές ερωτήσεις της κ. Κατσίμη και αναφέρει με σαφήνεια ότι ένα από τα δύο θετικότερα έργα που ξεκίνησαν κατά την Υπουργία Λαφαζάνη -και έχει τη δέσμευση ότι θα συνεχίσει και η παρούσα Κυβέρνηση- είναι και το έργο που αφορά την επαναλειτουργία διαφόρων Βιομηχανιών. Εξειδικεύει μάλιστα στην ιδιαίτερη σημασία της περίπτωσης «ΕΝΚΛΩ» - «Σχέδιο Ημαθία», χαρακτηρίζοντάς την σαν «κάτι πάρα πολύ θετικό και για την περιοχή, αλλά και συνολικά για τη Βιομηχανία στην Ελλάδα».


Ορισμένες απαραίτητες πληροφορίες, για την καλύτερη κατανόηση των δηλώσεων του Υπουργού:
·         Λύσεις, στρατηγικές και εργαλεία για την επαναλειτουργία των αργουσών – πτωχευμένων – προβληματικών  Βιομηχανιών στην Ελλάδα επεξεργαζόταν ειδική άτυπη Ομάδα Εργασίας, από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, με διεπιστημονικό χαρακτήρα και συμβολή κρίσιμων Υπουργείων – Γενικών Γραμματειών το διάστημα Απρίλιος 2015 – Ιανουάριος 2016.
·         Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, με την Κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές Σεπτεμβρίου 2015, πέρασε στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ), στο οποίο ήταν Υπουργοί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (αρχικά) και ο Πάνος Σκουρλέτης. Για το λόγο αυτό, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει ότι το Σχέδιο αυτό δεν είναι πλέον «στον τομέα ευθύνης του Υπουργείου».

Στη συνέχεια, μπορείτε να διαβάσετε απομαγνητοφωνημένο το σχετικό σημείο της συγκεκριμένης συνέντευξης. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε και στο Βίντεο που ακολουθεί το παρόν κείμενο, στο 24:42 – 26:46.

Αρχικά, το απομαγνητοφωνημένο κείμενο:
Μαριλένα Κατσίμη: «Σε σχέση με τον κ. Λαφαζάνη και την πολιτική που ακολούθησε τόσους μήνες που ήταν στο Υπουργείο, εσείς τι αλλάζετε; Τι θα αλλάξετε; … Σε σχέση με τη στρατηγική, επειδή υπάρχει μια συνέχεια στο Υπουργείο, έχει κάνει κάτι το οποίο θα το αλλάξετε; Είσαστε σύμφωνος με αυτό που έχει κάνει και το συνεχίζετε;»
Πάνος Σκουρλέτης: «Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, το διάστημα που ήταν στο Υπουργείο, που ήταν και το μεγαλύτερο (Υπουργείο) της προηγούμενης περιόδου (της Κυβέρνησης), έθεσε ως προτεραιότητα και ασχολήθηκε με θετικά σχετικά αποτελέσματα με τον Ρώσικο Αγωγό. Πάνω σε αυτό το θέμα έχουμε την ίδια προσέγγιση. Τώρα, από κει και έπειτα …
Μάλιστα, και ένα άλλο θετικό, που πρέπει να το τονίσουμε και είναι και μέσα στις προτεραιότητές μας, αν και πια δε είναι στον τομέα ευθύνης του Υπουργείου, όπως τελικά διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές, είναι τα ζητήματα που αφορούν την επαναλειτουργία διαφόρων Βιομηχανιών. Έχει γίνει μία πάρα πολύ καλή δουλειά. Μάλιστα, την προεκλογική περίοδο συναντήθηκα, όταν πήγα ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ …»
Μαριλένα Κατσίμη: «Όπως στη “Ζάχαρη”, για παράδειγμα;»
Πάνος Σκουρλέτης: «Πέρα από τη “Ζάχαρη”. Η “Ζάχαρη” λειτουργεί, το θέμα είναι να στηριχτεί για να υπάρξει ένα βιώσιμο Σχέδιο από δω και πέρα. Και τη “Ζάχαρη” είχα επισκεφτεί.
(Όταν πήγα ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ) είχα συνάντηση με ανθρώπους που εργάζονταν παλιά στα Κλωστήρια Ναούσης και τώρα έχει φτιαχτεί ένα Σχήμα, με τη συμμετοχή των Εργαζομένων, για να επαναλειτουργήσουν. Αυτό θα είναι κάτι πάρα πολύ θετικό και για την Περιοχή, αλλά και συνολικά πια για τη Βιομηχανία στην Ελλάδα …»
Ακολουθεί το σχετικό Βίντεο, από την Εκπομπή της ΕΡΤ1. Παρακολουθείστε το απόσπασμα 24:42 – 26:46:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.