Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Εφ.Συν: Για ‘Τα Κοράκια της Κλωστοϋφαντουργίας’



Άρθρο του Κώστα Ζαφειρόπουλου για το χρονικό της ΕΝΚΛΩ, από την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ και τη χθεσινή έντυπη έκδοση της 24 Απρίλη 2014.
Επισημαίνω:

«Το όνειρο της αυτοδιαχείρισης
Μετά την κυβερνητική αλλαγή, οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ παρουσιάζουν τον Μάιο του 2015 στην κυβέρνηση (στον τότε υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παν. Λαφαζάνη και στον γενικό γραμματέας Βιομηχανίας Γ. Τόλιο) ένα συγκροτημένο σχέδιο επαναλειτουργίας μέρους των εγκαταστάσεων της ΕΝΚΛΩ, που προέβλεπε την άμεση δυνατότητα ανάκτησης των οφειλόμενων 35 εκατ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, όπως όριζε και η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η προσπάθεια αξιοποίησης του υπάρχοντος εξοπλισμού αλλά και της τεχνογνωσίας των απολυμένων κλωστοϋφαντουργών, ώστε να σταθεί ξανά στα πόδια της η εταιρεία, βρήκε θετική ανταπόκριση στην κυβέρνηση. Στις 31 Δεκεμβρίου 2015 αποφασίζεται για ένα εξάμηνο η παύση πλειστηριασμών της πτωχευτικής περιουσίας με στόχο τη διερεύνηση του τρόπου απόκτησης των 35 εκατ. ευρώ.
Στο σχέδιο των εργαζομένων προβλεπόταν πως, αξιοποιώντας τον Πτωχευτικό Κώδικα (άρθρο 108) και επιδιώκοντας να μετατραπούν τα χρέη σε μετοχικό κεφάλαιο (debt to equity), θα γινόταν επανεκκίνηση δύο εργοστασίων στη Ροδόπη και στη Μαρώνεια (νήμα κόμπακτ προς εξαγωγή) και ενός στη Στενήμαχο της Νάουσας (νήμα μόδας και ρούχο με ετικέτα) και καθετοποίηση της παραγωγής ώστε το βαμβάκι της Μακεδονίας να εξάγεται ως ρούχο υψηλής ποιότητας.
Στόχος ήταν η δημιουργία μιας συνεργατικής επιχείρησης, στην οποία το 22% θα ανήκε στους εργαζόμενους, το 37% στο Ελληνικό Δημόσιο και το 14% στις τράπεζες. Το ολοκληρωμένο σχέδιο, που ήταν προϊόν συντονισμένης δουλειάς ομάδας εργασίας των εργαζομένων, τεχνοκρατών και κυβερνητικών παραγόντων, χρειαζόταν αρχικό κεφάλαιο ύψους μόλις 6,5 εκατ. ευρώ (μέσω τραπεζικού δανεισμού) για να υλοποιηθεί.»

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.