Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Έφτασε το 40,2% η Φορολογική Επιβάρυνση των Μισθών στην Ελλάδα το 2016



Άρθρο στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ με τίτλο ‘Στο 40,2% η φορολογική επιβάρυνση των μισθών στην Ελλάδα’ μας ενημερώνει για την υπερβολική φορολόγηση –με ελάχιστη ανταποδοτικότητα ως προς τις κοινωνίες- που μας έχουν επιβάλει οι μνημονιακές πολιτικές.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για το 2016, εμφανίζεται αυξημένη η φορολόγηση των μισθών στην Ελλάδα κατά το προηγούμενο έτος.

Συγκεκριμένα, η φορολογική επιβάρυνση - από φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές - των άγαμων μισθωτών σημείωσε άνοδο κατά 1,06 ποσοστιαία μονάδα ως προς το 2015 και διαμορφώθηκε στο 40,2% του συνολικού κόστους εργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ, ο μέσος όρος υποχώρησε κατά 0,07 μονάδα στο 36% του συνολικού κόστους εργασίας. Με πολλές περισσότερες παροχές φυσικά!
Από πού προέρχεται αυτή η αύξηση; Είναι αποτέλεσμα:

  • της αύξησης του φόρου εισοδήματος: 0,67 μονάδα
  • της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών: εργαζόμενοι κατά 0,20 μονάδα – εργοδότες κατά 0,19 μονάδα

Για τις οικογένειες με δύο παιδιά και έναν εργαζόμενο, η επιβάρυνση ενισχύθηκε κατά 0,73 μονάδα στο 38,3% του συνολικού κόστους εργασίας. Την ίδια στιγμή, η αντίστοιχη μέση επιβάρυνση στις χώρες του ΟΟΣΑ διαμορφώθηκε στο 26,6% καταγράφοντας κάμψη 0,08 της μονάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.