Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

20.000 Επιστήμονες εγκατέλειψαν τη χώρα



Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», στο προχθεσινό φύλλο της 10 Απρίλη 2014 και στη σελίδα του 17, με τίτλο ‘Έφυγαν (!) 20.000 Επιστήμονες’.


Με 1.100 προσλήψεις του «χιλιάρικου» προσπαθεί το υπουργείο Έρευνας να ανακόψει το κύμα «εξόδου»
Μ ε τον πληθυσμό μιας πόλης αντιστοιχεί ο αριθμός του εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού που έχει εγκαταλείψει την Ελλάδα την περίοδο των Μνημονίων. Τα αποκαρδιωτικά στοιχεία, που δείχνουν το ζοφερό μέλλον της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης στα εγκαίνια της 4ης Έκθεσης Μεταφοράς Τεχνογνωσίας «Patras IQ», στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο.


Κατά τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας, την πενταετία 2009 - 2014 σε χώρες του εξωτερικού μετανάστευσαν 20.000 επιστήμονες. Σε απλά μαθηματικά, μέσα σε πέντε χρόνια σχεδόν δεκαπλασιάστηκε το ποσοστό εξειδικευμένων επιστημόνων, καθώς συγκριτικά με την προηγούμενη πενταετία, το χρονικό διάστημα 2000 με 2005 μετανάστευσαν από τη χώρα περίπου 2.500 νέοι επιστήμονες. Βέβαια, ο αρμόδιος υπουργός δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επιστημόνων που υποχρεώθηκαν να φύγουν από την Ελλάδα ή εάν έφυγαν διότι δεν θα μπορούσαν, λόγω των πολύ εξειδικευμένων γνώσεών τους (αεροδιαστημική, ρομποτική, νανοτεχνολογία ή ιατροβιολογικές επιστήμες), να βρουν εργασία στη χώρα.

Ανακοίνωσε «δέσμη μέτρων»
Ο κ. Φωτάκης ανακοίνωσε εκ μέρους της κυβέρνησης μια δέσμη μέτρων για τη συγκράτηση ή ακόμα και την επιστροφή επιστημονικών «εγκεφάλων», με αιχμή του δόρατος τις... προσλήψεις στο Δημόσιο. Όπως ανακοίνωσε, έχουν εγκριθεί 1.000 νέες θέσεις τακτικού προσωπικού μελών ΔΕΠ, δηλαδή πανεπιστημιακών, που, σύμφωνα με τα στοιχεία των αμοιβών του ενιαίου μισθολογίου που ισχύει στο Δημόσιο, θα αμείβονται με λιγότερα από 1.000 ευρώ καθαρό μισθό, και 100 νέες θέσεις τακτικού προσωπικού για τα εθνικά κέντρα.
Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας ανήγγειλε θεσμικές και νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως ο αναπτυξιακός νόμος, που -όπως είπε- έχει στοιχεία στήριξης των καινοτόμων επιχειρήσεων. Μία ακόμη πηγή χρηματοδότησης, σύμφωνα με τον Κώστα Φωτάκη, «είναι το ΕΣΠΑ 2014-2020, το οποίο στηρίζει κατεξοχήν την εφαρμοσμένη έρευνα και η χρηματοδότηση είναι πολύ υψηλή, της τάξης του 1,2 δισ., ενώ αναμένουμε στο τέλος της επταετίας να υπάρχουν περίπου 9.000 θέσεις για νέους ερευνητές».
Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος με θέμα «Φυγή ανθρωπίνου κεφαλαίου: σύγχρονη τάση μετανάστευσης των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης» από το 2008 έως το 2016, μια καλύτερη ζωή μακριά από την Ελλάδα έχουν αναζητήσει 427.000 νέοι μορφωμένοι και με επαγγελματική εμπειρία Έλληνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.