Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Απλήρωτοι Εργαζόμενοι Σούπερ Μάρκετ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ Α.Ε.»: Η πρώτη Δικαίωση των Εργαζομένων της Βέροιας



Την είδηση τη βρήκα στην εφημερίδα ΛΑΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ, στη χθεσινή έντυπη έκδοση της 5/9/2017 και σας τη μεταφέρω:
Απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βέροιας των 21 περίπου εργαζόμενων στα καταστήματα της Βέροιας, κατά της ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ Α.Ε. εξεδόθη και δημοσιεύθηκε, καθώς επιδικάστηκε με άμεση εκτελεστότητα μέρος των απαιτήσεων των εργαζομένων εναντίον του πρώην εργοδότη τους πριν τη διαδοχή του από τον επόμενο.



Μάλιστα σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Αν. Νεφελούδης κάνει λόγο για ακόμη μια δικαίωση των εργαζομένων των σούπερμαρκετ Καρυπίδης. Είχε προηγηθεί αντίστοιχη απόφαση του Ειρηνοδικείου Κοζάνης, η οποία εκδόθηκε επί αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, και αναγνωρίστηκε το σύνολο των οφειλομένων αποδοχών, η συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και η σφράγιση καταστημάτων της στην περιοχή της Κοζάνης.


 «Με τα προστατευτικά μέτρα για την απλήρωτη εργασία, δίνεται πια η δυνατότητα χωρίς δικαστικές επιβαρύνσεις για χρέη του εργοδότη μέχρι 20.000€ να προσφεύγει για την έκδοση διαταγής πληρωμής και να απαιτεί όλα τα δεδουλευμένα του. Παράλληλα με το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η απόλυτη συντόμευση της εκδίκασης υποθέσεων αποζημιώσεων, ενώ προβλέπεται επίσης και η όποια βλαπτική μεταβολή υφίσταται ο εργαζόμενος να οδηγεί αυτομάτως στην άμεση καταβολή του επιδόματος ανεργίας» σημείωσε και κατέληξε ότι «Όλα αυτά ανοίγουν ένα σημαντικό δρόμο για την, επιτέλους, ικανοποίηση και δικαίωση των εργαζόμενων της Καρυπίδης και όχι μόνο όμως αλλά και των εγκλωβισμένων της «Βασίλαγας» και άλλων θυμάτων της παραβατικής συμπεριφοράς τέτοιου τύπου επιχειρηματιών», τονίζει ο κ. Νεφελούδης.

Τι είπε ο δικηγόρος των εργαζομένων στο «Λαό»
Σε επικοινωνία που είχαμε χθες βράδυ με τον δικηγόρο των εργαζομένων κ. Αναστάσιο Παπαγγέλου μας είπε ότι επιδικάστηκε ένα ποσό στον καθένα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες επιβίωσής τους και ότι εάν δεν ανταποκριθεί άμεσα η Καρυπίδης Α.Ε. θα προχωρήσουν σε διαδικασίες κατάσχεσης. Συγκεκριμένα ο κ. Παπαγγέλουν ανέφερε στο «Λαό»: «Οι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη περίπτωση ζήτησαν μια προσωρινή επιδίκαση των απαιτήσεών τους. Επιδικάστηκε ποσό γύρω στις 6,5 χιλιάδες στον καθένα απ’ αυτούς, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν και να επιβιώσουν διότι με τα τεχνάσματα τα οποία μετήλθε η εταιρία Καρυπίδης Α.Ε. δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να πάρουν ούτε επίδομα ανεργίας. Ως εκ τούτου, ευλόγως το δικαστήριο επιδίκασε τα χρήματα αυτά για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις στοιχειώδες οικογενειακές οικονομικές τους ανάγκες. Θεωρούμε ότι με βάση αυτή την απόφαση -αλλά και με  άλλες- προωθήθηκε και το σχετικό νομοσχέδιο Νεφελούδη του Υπουργείου Εργασίας, που επιταχύνει τις διαδικασίες είσπραξης των απαιτήσεων των εργαζομένων εις βάρος των εργοδοτών οι οποίοι παρανομώντας δεν τους αφήνουν καν τα περιθώρια να διατηρήσουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Από δω και πέρα θα υπάρξει αναμονή για ένα σύντομο χρονικό διάστημα διάρκειας 15 ημερών και αν δεν συμμορφωθεί η εταιρία και δεν καταβάλει την άμεσα εκτελεστή δικαστική απόφαση θα προχωρήσουμε σε διαδικασίες κατάσχεσης, διαταγής πληρωμής, πλειστηριασμών κ.λ.π. 
Όπως θύμησε επίσης ο κ. Παπαγγέλου,  με προσωρινή διαταγή που είχαν κερδίσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τον Ιούνιο, είχαν κάνει συντηρητική κατάσχεση στο σύνολο της περιουσίας των Αδελφών Καρυπίδη Α.Ε.»

Η ανάρτηση Νεφελούδη
Συγκεκριμένα και αναλυτικότερα ο γεν. γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης στην ανάρτησή του στο facebook με ημερομηνία 30 Αυγούστου, 10:35 π.μ. αναφέρει:
«Εξεδόθη και δημοσιεύθηκε η υπ αριθμόν 261/2017 απόφαση Ασφαλιστικών Μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βέροιας εργαζόμενων καταστημάτων της Βέροιας κατά της ΑΦΟΙ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ Α.Ε. . Είναι ένα πρώτο αποφασιστικό χτύπημα στην αδικία που τόσο καιρό υφιστάμεθα από την ανάλγητη εργοδοσία και με άμεση εκτελεστοτητα επιδικάζει μέρος των απαιτήσεων μας εναντίον του πρώην εργοδότη μας πριν την διαδοχή του από τον επόμενο. Βάσει αυτής ανοίγει πλέον ο δρόμος για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και μάλιστα, όχι απλώς συντηρητικής, σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν αμέσως οι αντίδικοι. Μια μάχη κερδήθηκε άλλα όχι ο πόλεμος. Ακόμη. Ευχαριστούμε τον δικηγόρο μας Αναστασιο Παπαγγελου που μάχεται στο πλευρό μας και ανυπομονούμε για την τελική δικαίωση μας, που αποτελεί οδηγό για τους καταπιεσμενους εργαζόμενους όλης της χώρας».

Αυτή είναι μία ακόμη δικαίωση των εργαζομένων της «Καρυπίδης», θα έρθουν και άλλες. 
Θέλω όμως να τονίσω ότι με την ψήφιση του Νομοσχεδίου που έχει καταθέσει το Υπουργείο Εργασίας, μπαίνει ένα οριστικό τέλος σε παραβάτες, δήθεν επιχειρηματίες τύπου Καρυπίδη. Με τα προστατευτικά μέτρα για την απλήρωτη εργασία, δίνεται πια η δυνατότητα χωρίς δικαστικές επιβαρύνσεις για χρέη του εργοδότη μέχρι 20.000€ να προσφεύγει για την έκδοση διαταγής πληρωμής και να απαιτεί όλα τα δεδουλευμένα του.Παράλληλα με το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η απόλυτη συντόμευση της εκδίκασης υποθέσεων αποζημιώσεων κλπ, ενώ προβλέπεται επίσης και η όποια βλαπτική μεταβολή υφίσταται ο εργαζόμενος να οδηγεί αυτομάτως στην άμεση καταβολή του επιδόματος ανεργίας. Όλα αυτά ανοίγουν ένα σημαντικό δρόμο για την, επιτέλους, ικανοποίηση και δικαίωση των εργαζόμενων της Καρυπίδης και όχι μόνο όμως αλλά και των εγκλωβισμένων της «Βασίλαγας» και άλλων θυμάτων της παραβατικής συμπεριφοράς τέτοιου τύπου επιχειρηματιών. Εδώ είμαστε και προχωράμε στην αποκατάσταση των συμπτωμάτων από την επέλαση των εργασιακών απορρυθμίσεων της νεοφιλελεύθερης πολιτικής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.