Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017

Ποιες είναι οι 10 ευρωπαϊκές πόλεις που διεκδικούν τον τίτλο “Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2017”Δέκα πόλεις, που χρησιμοποιούν ιδιαίτερα καινοτόμες ιδέες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους και την τόνωση της συμμετοχής των πολιτών στην κοινωνική ζωή, «μπαίνουν» στην τελική ευθεία για τη διεκδίκηση του τίτλου της “ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ” της Ευρώπης (Innovation Capital of Europe) 2017.Όπως γράφει το το SEPE.GR με τη φετινή, τρίτη κατά σειρά διοργάνωση του διαγωνισμού καινοτομίας, η Ευρώπη αναζητά την πόλη, που “χτίζει” το πιο καινοτόμο οικοσύστημα, συνδέοντας μέσω της ψηφιακής οδού πολίτες, δημόσιους οργανισμούς, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις.


Οι δέκα πόλεις, που έφτασαν στον τελικό γύρο του διαγωνισμού για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα της Καινοτομίας, κατέθεσαν προτάσεις για την ανάπτυξη ενός συνολικού οικοσυστήματος καινοτομίας, αποδεικνύοντας, στην πράξη, ότι αυτό συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής των κατοίκων τους.
“Κάθε νέα διοργάνωση για την ανακήρυξη της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας παρουσιάζει πιο εμπνευσμένες και καινοτόμες ιδέες απ’ όλη την Ευρώπη. Είναι πολύ συναρπαστικό και το καλύτερο δεν έχει ακόμη έρθει. Ανυπομονώ να ανακοινώσω τους νικητές το Νοέμβριο και να συνεργαστώ περαιτέρω μαζί τους”, σχολίασε σχετικά ο Επίτροπος για την Έρευνα, την Επιστήμη και την Καινοτομία, Carlos Moedas. Η νικήτρια πόλη λαμβάνει χρηματικό έπαθλο €1 εκατ., ενώ σε εκείνες που θα καταλάβουν τη δεύτερη και τρίτη θέση θα δοθούν κεφάλαια €100.000.

Στο φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 32 πόλεις από 17 ευρωπαϊκές χώρες.
Οι δέκα finalists είναι:


Άαρχους (DK),
για την παροχή περισσότερων αρμοδιοτήτων στους πολίτες για τη δημιουργία κοινωνικής ευημερίας  και τη δημιουργία φυσικών εργαστηρίων για την καινοτομία.


Βερολίνο (DE),
για την κοινή προσέγγιση της διακυβέρνησης, που επιτρέπει στους δήμους της πόλης να πειραματιστούν σε διάφορους τομείς, από την κοινωνική καινοτομία έως πράσινες αλυσίδες εφοδιασμού.


Κοπεγχάγη (DK),
για την «Transformative Living Lab» προσέγγιση, η οποία ενθαρρύνει πολίτες και επιχειρηματίες να συμμετάσχουν σε ένα δίκτυο πειραματικών εργαστηρίων.


Ελσίνκι (FI),
για το παγκοσμίως ανώτερο εκπαιδευτικό σύστημα και την κουλτούρα πέριξ του ΙΤ, που προωθεί τις καινοτόμες συνεργασίες μεταξύ των πολιτών και των θεσμικών οργάνων για την αντιμετώπιση των αστικών προκλήσεων όπως η ποιότητα του αέρα, η ναυτιλιακή τεχνολογία και η τεχνολογία υγείας.


Νίκαια (FR),
για τη στρατηγική Smart City, που προσφέρει στους πολίτες τη δυνατότητα να εμπλακούν ενεργά μέσω του Κέντρου Καινοτομίας της πόλης στις αποφάσεις σχετικά με την αλλαγή του κλίματος, την υγιή γήρανση, τον περιβαλλοντικό κίνδυνο και την καινοτομία στην ασφάλεια.


Παρίσι (FR),
για το φιλόδοξο σχέδιο να μετατραπεί η πόλη σε «FabCity», που θα φιλοξενεί τη μεγαλύτερη πανεπιστημιούπολη startups στον κόσμο.


Ταλίν (EE),
για τα πλάνα της πόλης να εξελιχθεί σε πραγματικό πρότυπο “eCity”, ψηφιοποιώντας όλες τις υπηρεσίες της πόλης.


Τάμπερε (FI),
για το πρόγραμμα αστικής ανάπτυξης «Grow.Smart.Together», όπου πολίτες, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις συμμετέχουν στη δημιουργία έξυπνων αστικών λύσεων, που προωθούν νέες θέσεις εργασίας στην πόλη.


Τελ Αβίβ (IL),
για τα εντυπωσιακά προγράμματα στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, που έχουν οδηγήσει την πόλη στην υψηλότερη συγκέντρωση startups στην Ευρώπη.


Τουλούζη (FR),
για τη στρατηγική της “Ανοικτής Μητρόπολης”, ένα μοντέλο συμμετοχικής διακυβέρνησης, που επιτρέπει στους πολίτες και τις επιχειρηματικές οργανώσεις να συνδιοργανώνουν μεγάλες αστικές τοπικές πρωτοβουλίες


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.