Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

WWF – Στατιστικά Πυρκαγιών: σε μέσους όρους δεκαετίας οι Πυρκαγιές στην Ελλάδα - στα «κόκκινα» η Μεσόγειος



«Κοντά στο μέσο όρο των τελευταίων δέκα καλοκαιριών κινήθηκε κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο η χώρα μας, “μετρώντας” περίπου 235.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων, την ώρα που η κλιματική αλλαγή έδειξε το πιο σκληρό της πρόσωπο σε ολόκληρη τη Μεσόγειο αλλά και τα Βαλκάνια». Τα αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF στον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου.


Σύμφωνα με την διεθνή περιβαλλοντική οργάνωση, το σημαντικό ζητούμενο είναι ο τρόπος που μπορεί να προετοιμαστεί η χώρα μας για τα επόμενα χρόνια, απέναντι στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή, με την Πορτογαλία να μετρά δεκάδες νεκρούς, τα Βαλκάνια να φλέγονται από πρωτοφανείς για την περιοχή πυρκαγιές και την Ευρώπη να βλέπει συνολικά τις πυρκαγιές να τριπλασιάζονται. Επισημαίνει δε τα χρονίζοντα προβλήματα του μηχανισμού δασοπροστασίας, για τα οποία υπάρχει η αναγκαιότητα εξεύρεσης άμεσων και αποτελεσματικών λύσεων.

Τα ποσοτικά δεδομένα, τα οποία προέρχονται από το European Forest Fire Information System (EFFIS), είναι άλλωστε διαφωτιστικά: οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 2017, άφησαν πίσω τους 235.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων και κινήθηκαν κοντά στο μέσο όρο της τελευταίας 10ετίας (2008-2017: 275.000 στρ./έτος). Οι περιοχές των Κυθήρων, του Καλάμου Αττικής, της Ανατολικής Μάνης Λακωνίας και της Ζακύνθου πλήγηκαν περισσότερο.
Στην Ευρώπη, ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών τριπλασιάστηκε, εξαιτίας κυρίως της κλιματικής αλλαγής. Στη Μεσόγειο, σε Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία και Κροατία πληρώθηκε αυτό το καλοκαίρι το μεγαλύτερο τίμημα. Και οι προοπτικές δυσοίωνες: οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το φαινόμενο θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια, ενώ και οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές υποστηρίζουν ότι οι εθνικές πολιτικές και τα συστήματα δασοπροστασίας πρέπει άμεσα να αλλάξουν και να επανασχεδιαστούν, εστιάζοντας περισσότερο στη λήψη μέτρων πρόληψης.
Επιπλέον, οι πυρκαγιές πλέον αρχίζουν πολύ νωρίτερα και διαρκούν αρκετά περισσότερο συγκριτικά με παλιότερα. Ειδικότερα δε, στην Ελλάδα, έρευνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έδειξε ότι μέχρι το 2100 αναμένεται οι ημέρες αυξημένου κινδύνου για έναρξη δασικής πυρκαγιάς ανά έτος να διπλασιαστούν.
Σε σχέση με κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του ιδιαίτερα σοβαρού κινδύνου, το WWF προτείνει:
-        Αναμόρφωση του Συστήματος Δασοπροστασίας, δίνοντας στρατηγική έμφαση στην πρόληψη κι όχι την καταστολή, καθώς και βελτίωση του συντονισμού των αρμόδιων Φορέων.
-        Άμεση πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση των χιλιάδων εθελοντών δασοπυροσβεστών.
-        Θεσμοθέτηση της συνεργασίας της Δασικής Υπηρεσίας με το Πυροσβεστικό Σώμα, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό το έργο στην καταστολή και την πρόληψη.
-        Ορθολογική Διαχείριση της καύσιμης ύλης σε δάση και δασικές εκτάσεις και σύνταξη ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Στρατηγικής Ανάπτυξης της Δασοπονίας.
-        Έγκαιρη διάθεση του συνόλου των κονδυλίων για την υλοποίηση προληπτικών δράσεων πυροπροστασίας στους ΟΤΑ και τις Δασικές Υπηρεσίες.
-        Εξασφάλιση της αναγκαίας συντήρησης/ανανέωσης του μηχανοκίνητου και εναέριου στόλου δασοπυρόσβεσης.
-        Πλήρη εφαρμογή, με ευθύνη του ΥΠΕΝ, η εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή με συγκεκριμένες δράσεις που αφορούν στην προσαρμογή των Ελληνικών Δασικών Οικοσυστημάτων στα νέα δεδομένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.