Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

STEMforYouth: σε λειτουργία η νέα Ευρωπαϊκή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα, με ελεύθερη πρόσβαση,



Σε λειτουργία βρίσκεται πλέον η πρωτότυπη Εκπαιδευτική Πλατφόρμα STEMforYouth. Δημιουργός της το ομώνυμο Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Καινοτομίας. Η πλατφόρμα προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση και υποστήριξη Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Μαθητών-Μαθητριών ηλικίας 12-18 ετών, σε σχέση με καλά δοκιμασμένες μεθοδολογίες και πρακτικές εκπαίδευσης φυσικών επιστημών σε διάφορα περιβάλλοντα μάθησης.



Ο εκπαιδευτικός και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκέπτεται την εκπαιδευτική πλατφόρμα, να αντλεί και να χρησιμοποιεί στην τάξη μία ή περισσότερες «Προκλήσεις» μέσα από έξι επιστημονικούς κλάδους: Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Αστρονομία, Εφαρμοσμένη Μηχανική, Ιατρική και μία διεπιστημονική ενότητα (Επιστήμη των Πολιτών στα σχολεία).


Μέσα από μαθήματα, διαδραστικά παιχνίδια και νέα πρωτότυπα εργαλεία που κάνουν τη διδασκαλία της επιστήμης να μοιάζει με παιχνίδι, οι μαθητές ανακαλύπτουν νέες δεξιότητες και ταλέντα, μαθαίνουν στην πράξη πώς να φτιάχνουν ή να επεξεργάζονται εφαρμογές STEM (Επιστήμης-Τεχνολογίας-Μηχανικής-Μαθηματικών) και εκπαιδεύονται μέσω της διάδρασης και της ενεργητικής μάθησης.
Σε πρώτη φάση, οι υπηρεσίες παρέχονται στην αγγλική γλώσσα, ωστόσο, τα θεματικά πεδία Αστρονομίας, Εφαρμοσμένης Μηχανικής, καθώς και επιλεγμένες κατηγορίες από άλλα θεματικά πεδία θα είναι σύντομα διαθέσιμα και στα ελληνικά.
Από την Ελλάδα, συμμετέχει ως εταίρος στο έργο, το Ίδρυμα Ευγενίδου, το οποίο και ανέπτυξε επτά προκλήσεις Εφαρμοσμένης Μηχανικής στα πεδία Αεροναυπηγικής, Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Ναυπηγικής, Ρομποτικής και Ηλεκτρονικής.
Οι μαθητές προσπαθούν να επιλύσουν ένα πρακτικό πρόβλημα, όπως να κατασκευάσουν ένα ηλεκτρικό σκουπάκι χειρός ή ένα ρομπότ που τροφοδοτείται από ηλιακά πάνελ. Ευρύτερος στόχος του προγράμματος είναι να φέρει τους νέους σε επαφή με το πεδίο STEM, εξηγώντας τους τις ευκαιρίες που μπορεί να τους προσφέρει στην αγορά εργασίας.
Για την πλατφόρμα STEMforYouth συνεργάζονται πανεπιστήμια, επιστημονικά κέντρα ερευνητικά ιδρύματα και φορείς από την Ελλάδα, την Πολωνία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Τσεχία και τη Σλοβενία. Συντονιστής του έργου, το οποίο έχει λάβει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι το Πολυτεχνείο της Βαρσοβίας.

Περισσότερα, στην ίδια την ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.