Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Η Χούντα μέσα από τα σκίτσα της εποχής


21η Απριλίου σήμερα. Μία μαύρη μέρα για τη σύγχρονη Ελληνική ιστορία, την οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε, ιδιαίτερα αυτές τις «περίεργες» μέρες. Ξεχώρισα το αφιέρωμα του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ,  που δημοσιεύτηκε πέρσι στο INFO-WAR, που παρουσιάζει τη «Χούντα μέσα από τα σκίτσα της εποχής».

Σκίτσο του Marcio Sidnei, από την Βραζιλία


Η συμπλήρωση ενός έτους από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, το καλοκαίρι του 1975, γιορτάστηκε στην Αθήνα με τη διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης γελοιογραφίας με τίτλο «Αντιφασισμός».


Στην έκθεση συμπεριλήφθηκαν περίπου 400 έργα σκιτσογράφων από 46 χώρες. Πολλά από τα έργα είχαν σαφείς αναφορές στην ελληνική Χούντα, καθώς οι ξένοι σκιτσογράφοι παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Σαν σύνολο οι εκατοντάδες γελοιογραφίες, που παρουσιάζονται και στον κατάλογο της έκθεσης που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη, στέλνουν ένα καλαίσθητο και χιουμοριστικό αντιφασιστικό μήνυμα.

Οι σκιτσογράφοι γιόρταζαν την επανάκτηση του δικαιώματος στην ελευθερία έκφρασης, σατίριζαν το καθεστώς και σε κάποιες περιπτώσεις αποκάλυπταν τη βιαιότητά του.

Μισό αιώνα μετά την επιβολή της δικτατορίας και 44 χρόνια μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, με τον κατάλογο της έκθεσης ανά χείρας κάνουμε μια επιλογή από τα σκίτσα.

Δείτε όλα τα σκίτσα στο INFO-WAR.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.