Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

31 Μάη – 1 Ιούνη: Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή Επιστημονική Επικοινωνία στην Αθήνα


Την Πέμπτη 31 Μαΐου και την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου 48, στην Αθήνα διοργανώνεται Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή Επιστημονική Επικοινωνία με τίτλο "OPEN SCHOLARLY COMMUNICATION IN EUROPE. ADDRESSING THE COORDINATION CHALLENGE". Το συνέδριο διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου OPERAS-D.




Το έργο OPERAS-D (Design for Open Access Publications in European Research Areas for Social Sciences and Humanities) έχει ως κύριο στόχο την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής υποδομής για την Ανοικτή Πρόσβαση στις δημοσιεύσεις στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες (ΑΚΕ). Συντονιστής του OPERAS-D είναι το Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) και εταίροι το ΕΚΤ, το Open Access Publishing in European Networks (OAPEN), το Deutsche Geisteswissenschaftliche Institute im Ausland (DGIA) και το Knowledge Unlatched (KU). Και οι πέντε φορείς είναι μέλη του δικτύου OPERAS. 


Το έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020, ενισχύει τη δομή του δικτύου OPERAS (Open access Publications in European Research Areas for SSH), ενός δίκτυο που δημιουργήθηκε το 2015, από 16 φορείς με κεντρικό ρόλο στον τομέα των εκδόσεων Ανοικτής Πρόσβασης στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες (ΑΚΕ), με στόχο την εισαγωγή των αρχών της Ανοικτής Επιστήμης στις ΑΚΕ και τη διασφάλιση της αποτελεσματικής διάχυσης και πρόσβασης στα ερευνητικά αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συνέδριο θα προσφέρει ένα πεδίο διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων για τις εξελίξεις στο πεδίο της επιστημονικής επικοινωνίας στην Ευρώπη και τις αλλαγές που επιφέρει το παράδειγμα της Ανοικτής Επιστήμης. Στο νέο αυτό μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η ακαδημαϊκή κοινότητα καλείται να αντιμετωπίσει την πρόκληση του αποτελεσματικού συντονισμού μεταξύ φορέων, επιστημονικών κλάδων, χωρών, κατά τη μετάβαση στο παράδειγμα της Ανοικτής Επιστήμης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες. 

Ομιλητές του Συνεδρίου είναι καταξιωμένες προσωπικότητες από την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον Καναδά και τη Βραζιλία που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ανοικτής Επιστημονικής Επικοινωνίας (Open Scholarly Communication).

Σημειώνεται ότι η επιστημονική επικοινωνία (Scholarly Communication) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την διαδικασία κατά την οποία οι επιστήμονες και οι ερευνητές μοιράζονται, επικοινωνούν και δημοσιεύουν τα αποτελέσματα της έρευνας, καθιστώντας τα διαθέσιμα στην ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα και στο ευρύ κοινό.

Το Συνέδριο απευθύνεται στο σύνολο των φορέων που ασχολούνται με την επιστημονική επικοινωνία: βιβλιοθήκες, εκδότες, διαχειριστές υποδομών, φορείς και χρηματοδότες έρευνας, καθώς και ερευνητές.

Γλώσσα εργασίας του Συνεδρίου θα είναι τα Αγγλικά. Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο και την ΕΓΓΡΑΦΗ σας σε αυτό διατίθενται στην ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ.

Να σημειωθεί ότι το Συνέδριο θα μεταδοθεί ζωντανά στο ΣΥΝΔΕΣΜΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.