Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018

Έσπο Φινλανδίας: η πιο “Έξυπνη” Κοινότητα στον κόσμο …


Στην πόλη Έσπο της Φινλανδίας, πολλές Δημοτικές υπηρεσίες παρέχονται στους πολίτες μέσω Τεχνολογιών Ρομποτικής, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι Τεχνολογίες αυτές, όμως αντικαθιστούν θέσεις εργασίας, όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς …


Τα «ρομπότ» του Έσπο βρίσκονται εγκατεστημένα κυρίως σε εμπορικά κέντρα, ή κέντρα υγείας. Σκοπός τους είναι σειρά εξυπηρετήσεων προς τον χρήστη – επισκέπτη των χώρων αυτών: να διευκολυνθούν για καταναλώσουν, να έχουν πρόσβαση σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας, να χρησιμοποιήσουν κάποιον από τους διαθέσιμους χώρους συσκέψεων με δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και εκτυπωτές, να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες βιβλιοθήκης, υπηρεσίες για μητέρες, ή για τα παιδιά τους, να μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέχρι και ... μηχανές ραπτικής.


Βασικό εργαλείο υλοποίησης των τεχνολογιών αυτών είναι η ειδική ανοικτή Ηλεκτρονική Πλατφόρμα, μέσω της οποίας εταιρείες, φορείς, ερευνητικά κέντρα, διάφορες υπηρεσίες και οργανώσεις, καθώς και κάτοικοι της περιοχής, ανταλλάσσουν απόψεις για τον καλύτερο σχεδιασμό τους, ως το σημαντικότερο τρόπο για να εντοπιστούν οι ανάγκες που δημιουργούνται σε επίπεδο πόλης και να ικανοποιηθούν.

Το σύνθημα είναι «η Πόλη ως Υπηρεσία», σύνθημα που σηκώνει πολύ κριτική. Σύμφωνα με την Διευθύντρια Ανάπτυξης του Δήμου του Έσπο Πία Γουόλστεν, βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της πόλης ώστε οι υπηρεσίες της να χτίζονται με τέτοιο τρόπο που να καλύπτουν τις ανάγκες όσων ζουν και δραστηριοποιούνται σε αυτήν.

«Δεν είναι η ίδια η τεχνολογία αλλά το πώς τη χρησιμοποιούμε» τόνισε η κ. Γουόλστεν, μιλώντας σε πρόσφατη ημερίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Καινοτόμες Πρακτικές για την Ψηφιακή Μεταμόρφωση μιας Πόλης». Αφορμή για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης ήταν ανάδειξη του Έσπο στην πλέον «Ευφυή» Κοινότητα στον κόσμο (The most intelligent community in the world), από Διεθνή Φόρα για τις Έξυπνες Κοινότητες και για εξαιρετικές καινοτομίες που προάγουν τη βιωσιμότητα των πόλεων.

Πως το πέτυχαν αυτό; Η κ. Γουόλστεν, επισήμανε, ότι γίνονται πειραματισμοί, καθώς δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει από την αρχή το σωστό τρόπο για να φτάσει σε ένα αποτέλεσμα. «Για τον πειραματισμό έχουμε χαμηλό προϋπολογισμό, δεν κοστίζει πολύ. Η βασική αρχή στον πειραματισμό με τις εταιρείες είναι τα πανεπιστήμιά μας. Δεν κοστίζουν χρήματα. Βρίσκουμε τα οφέλη για όλους μας. Έτσι, οι εταιρείες διαθέτουν χρήσιμη εμπειρία και οι πολίτες μαθαίνουν για τις νέες τεχνολογίες, εφαρμόζοντάς τις», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Οι εταιρείες διευκολύνονται να αναπτύξουν τεχνολογίες και υπηρεσίες», υπογράμμισε και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση των εταιρειών που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών τεχνολογικών εφαρμογών που να διευκολύνουν τις ανάγκες των μαθητών και των σπουδαστών. «Οι εταιρείες ήθελαν να έχουν ένα σημείο να εγκαταστήσουν τις εφαρμογές τους. Επιδίωξαν τη συνεργασία με τους ίδιους τους δασκάλους και τα παιδιά, ώστε να έχουν επανατροφοδότηση για τον τρόπο εκμάθησης των μαθηματικών. Από την πλευρά του Δήμου θέσαμε τους κανόνες για τα σχολεία και τις εταιρείες, ώστε να συνεργαστούν και να βοηθηθούν με τέτοιο τρόπο προκειμένου και το σχολείο να πάρει πληροφορίες για τις τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες και οι εταιρείες να αναπτύξουν λογισμικό που να διευκολύνει τις ανάγκες των μαθητών», πρόσθεσε.

Στο ίδιο πνεύμα, αυξάνονται σταδιακά οι υπηρεσίες της πόλης που παρέχονται και στην αγγλική γλώσσα, ώστε να διευκολυνθούν διεθνείς εταιρείες να εγκατασταθούν στο Έσπο. Πριν από ενάμισι χρόνο ξεκίνησε να κατασκευάζεται και το μετρό της πόλης, με σκοπό να διευκολύνει περαιτέρω την εγκατάσταση των εταιρειών προς όφελος της ανάπτυξης της περιοχής.

Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση της στρατηγικής της «Πόλης ως Υπηρεσίας» έχει η συγκέντρωση, ανάλυση και αξιοποίηση δεδομένων, ανέφερε τέλος ο σύμβουλος ανάλυσης δεδομένων στο Δήμο του Έσπο, Τόμας Λέχτινεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου