Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Πορτογαλία: ξεκίνησε τον πρώτο Συμμετοχικό Εθνικό Προϋπολογισμό στον κόσμο


Οι πολίτες στην Πορτογαλία θα ψηφίζουν για τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται τα δημόσια κονδύλια για τα εθνικά και περιφερειακά προγράμματα, στο πρώτο συμμετοχικό πρόγραμμα του προϋπολογισμού αυτού του είδους, σύμφωνα με το ELLAK.GR και πηγή το GOVINSIDER.ASIA.


Φωτογραφία από τον Pedro Ribeiro Simões στο FlickrCC BY 2.0
 
Το έργο διευθύνεται από τον Οργανισμό Διοικητικού Εκσυγχρονισμού, για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και την κυβέρνηση.  Στον Οργανισμό μάλιστα απονεμήθηκε το βραβείο Best Citizen Engagement στο τελευταίο εργαστήριο Innovation Labs World που φιλοξένησε ο GovInsider.


Ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός της Πορτογαλίας (PPB) επιτρέπει στους πολίτες να υποβάλλουν επενδυτικές προτάσεις και στη συνέχεια να επιλέγουν, μέσω διαφανούς και ανοικτής ψηφοφορίας, ποια σχέδια πρέπει να χρηματοδοτούνται και να υλοποιούνται.

Η διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού έχει δύο φάσεις: οι πολίτες υποβάλλουν πρώτα προτάσεις προϋπολογισμού μέσω της διαδικτυακής πύλης του PPB ή αυτοπροσώπως σε συμμετοχικές συναντήσεις που πραγματοποιούνται στην Πορτογαλία. Στη συνέχεια, στη φάση της ψηφοφορίας, οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν δύο φορές: μία φορά για περιφερειακά σχέδια και άλλη για εθνικά σχέδια, είτε μέσω της ηλεκτρονικής πύλης είτε μέσω δωρεάν SMS.

Με τις  συμμετοχικές συναντήσεις, οι αγροτικοί πληθυσμοί, οι οποίοι παραδοσιακά δεν ακούγονται, έχουν τώρα ένα ανοιχτό κανάλι για να συμμετέχουν άμεσα στη διαδικασία χάραξης πολιτικής. Ο προϋπολογισμός «έχει τη δυνατότητα να καταστεί ένα ουσιαστικό εργαλείο για τη δημιουργία εθνικών δικτύων, με την ενσωμάτωση των ακτογραμμών και των εσωτερικών χώρων, καθώς και των αγροτικών και αστικών περιοχών, καθώς ενσωματώνει ομάδες προτάσεων με διαφορετικό πεδίο εφαρμογής – περιφερειακό και εθνικό», λέει η Ana Cláudia Pereira , Ειδικός Διεθνών Σχέσεων στην AMA.


Η πρώτη έκδοση του PPB πέρυσι συγκέντρωσε 1.015 ιδέες πολιτών για έργα και πρωτοβουλίες. Η διαδικασία συγκέντρωσε 78.815 ψήφους από Πορτογάλους πολίτες, με 38 νικητήρια έργα να υλοποιηθούν από την κυβέρνηση και από διάφορες δημόσιες οντότητες.

Το PPB, τώρα στη δεύτερη έκδοση του, έχει λάβει 1.418 προτάσεις και 692 σχέδια που υπερβαίνουν τους αριθμούς του 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.