Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Οι Παπαγάλοι των Αθηνών


Η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού παπαγάλων έχει απασχολήσει την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Μας ενημερώνει σχετικά η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ.


Παπαγάλοι στον Εθνικό Κήπο. Πηγή: Εφ.Συν.

Το ενδιαφέρον του GUARDIAN προκάλεσε η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των παπαγάλων στα πάρκα και τους κήπους της Αθήνας. Τα εξωτικά πτηνά έχουν βρει στη χώρα μας ιδανικές συνθήκες για να αναπαραχθούν και ασφαλώς δεν έφθασαν στην πρωτεύουσα πετώντας από την Ινδία, την Ασία, τη Λατινική Αμερική ή και την Αφρική.


Η συγκέντρωση ενός μεγάλου αριθμού παπαγάλων έχει απασχολήσει την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία που διεξάγει σχετική έρευνα με την ελπίδα να μάθει την έκταση αυτής της «εναέριας εισβολής».

«Είναι μια πολύ σημαντική απογραφή που θα πραγματοποιήσουμε στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις αστικές περιοχές σε νησιά», δήλωσε ο Παναγιώτης Λατσούδης στον GUARDIAN ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Για αρκετά χρόνια ο Π. Λατσούδης επισκέπτεται τα πάρκα της Ελλάδας, συνήθως κατά το ηλιοβασίλεμα, για να κάνει τις μετρήσεις του.

Τα αποτελέσματα των εργασιών δεν αφήνουν καμία αμφιβολία πως τόσο στην Ελλάδα όσο και στη νότια Ευρώπη παρατηρείται το φαινόμενο της αύξησης πληθυσμού παπαγάλων που συνήθως προέρχονται από την Ινδία, την Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική.

Ανάλογο φαινόμενο έχει παρατηρηθεί στα πάρκα των Βρυξελλών, σύμφωνα με το δημοσίευμα που προσθέτει πως η χώρα μας αποτελεί ευνοϊκό προορισμό.

«Οι κλιματολογικές συνθήκες εδώ είναι ιδανικές για την επιβίωσή τους», δήλωσε ο Π. Λατσούδης στον Guardian. «Τα πάρκα μας είναι γεμάτα από εξωτικά φυτά και καρπούς φρούτων που κάνουν ευκολότερη την αναπαραγωγή και την επιβίωση των πουλιών», προσθέτει.

Αν και δεν έχει γίνει γνωστό πώς τόσοι παπαγάλοι έφτασαν την Ελλάδα, οι ορνιθολόγοι λένε πως τα συγκεκριμένα πουλιά δεν είναι «τυπικοί μετανάστες» και ως εκ τούτου δεν είναι σε θέση να πετάξουν τεράστιες αποστάσεις.

Αντ' αυτού, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα πουλιά έχουν διαφύγει από αιχμαλωσία.

«Κατά πάσα πιθανότητα τα πρώτα πουλιά έφτασαν σε κλουβιά στο παλιό αεροδρόμιο της Αθήνας (σ.σ. Ελληνικό) και στη συνέχεια διέφυγαν από την αιχμαλωσία», δήλωσε η Ρούλα Τίγρου, τονίζοντας πως «οι πρώτες εμφανίσεις παπαγάλων ήταν κοντά στην περιοχή».

Η αύξηση του πληθυσμού των όμορφων πτηνών προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα, ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί η λήψη μέτρων καθώς δεν υπάρχουν αναφορές για πρόκληση ζημιών.

Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν φόβοι ότι τα πουλιά θέτουν σε κίνδυνο τη φυσική βιοποικιλότητα, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάζει το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν οι παπαγάλοι σε έναν κατάλογο «διεισδυτικών ξένων ειδών».

2 σχόλια:

  1. Καποια πρωινα ερχονται στο μπαλκονι μου κατα καιρους 5-6 καταπρασινοι και ευμεγεθεις παπαγαλοι. Κανουν πιρουετες στα δεντρα της αυλης. δειχνουν να το ευχαριστιουνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι υπέροχοι! Και εγώ τους βλέπω τακτικά στο Μουσείο, από την πλευρά της Τοσίτσα. Και πολύ κοινωνικά πουλιά, πάντα σε παρέες κινούνται.

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.