Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Καλοκαίρι … η καλύτερη εποχή για αποξήρανση των βοτάνων


Τα βότανα από την αρχαιότητα τα χρησιμοποιούσαν για διαφόρους σκοπούς κυρίως στην φαρμακευτική και την μαγειρική.  Η ποικιλία των βοτάνων που υπάρχουν στην ελληνική χλωρίδα είναι εκπληκτική. Μας ενημερώνει η Χρυσούλα Γουρνιεζάκη.


Φωτογραφία: Χρυσούλα Γουρνιεζάκη


Ο πιο συνηθισμένος τρόπος συντήρησης των βοτάνων, είναι η αποξήρανση. Μερικά από τα καταλληλότερα βότανα για να τα αποξηράνουμε, είναι η ρίγανη, το φασκόμηλο, η μέντα, η μαντζουράνα, η δάφνη, η λεβάντα το θυμάρι και το δεντρολίβανο.
 


Η αποξήρανση γίνεται σε καλά αεριζόμενο και ζεστό χώρο με σταθερή θερμοκρασία και ξηρή ατμόσφαιρα, κάτω από σκιά, χωρίς υγρασία.  Η πιο απλή μέθοδος, είναι να φτιάξουμε μικρά, χαλαρά μπουκετάκια με τα βότανα και να τα κρεμάσουμε ανάποδα σε μέρος που αερίζεται. 

Η σωστή αποξήρανση βοηθάει τα φυτά για να μην χάσουν τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Αποφύγετε την αποξήρανση στον ήλιο γιατί χάνεται σημαντικό μέρος του αρώματος και του χρώματος του φυτού. Όσο γρηγορότερα γίνει η αποξήρανση, τόσο περισσότερο θα διατηρηθεί το άρωμα των βοτάνων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.