Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Νίκος Γραμματικάκης: Τα Εργαλεία


Από το Facebook του Νίκου Γραμματικάκη:

ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
είναι που κάνουν τον τεχνίτη, είναι γνωστό αυτό. Παντού και πάντα. Για παράδειγμα, τα νέα υπεργεωτρύπανα που αναπτύχθηκαν πριν 30 χρόνια έχουν κάνει άνυδρα νησιά κατοικήσιμα και τις έρημους πεδιάδες. Τα κατάλληλα εργαλεία ακόμη ψάχνουμε και στην Έρευνα της Βιοιατρικής. 

Στην αρχή φοιτούσα στη Γεωπονική Θεσσαλονίκης. Ξαναέδωσα κι ενώ μπορούσα να πάω και στο Πολυτεχνείο προτίμησα να πάω στο Βιολογικό. Αιτία ο νέος χώρος της Γενετικής Μηχανικής, ένας χώρος που μαζί με το χώρο των Λογισμικών προσελκύει από τότε το ενδιαφέρον των ερευνητών από όλους τους χώρους.

Ονομαζόταν έτσι ο χώρος αυτός γιατί όπως ο Μηχανικός με τα Εργαλεία του επισκευάζει η τροποποιεί μια μηχανή, έτσι κι ο Βιολόγος, ΕΑΝ εύρισκε τα κατάλληλα Εργαλεία, θα μπορούσε να παρέμβει στη «μηχανή» του κυττάρου / του σώματος που είναι το DNA ( = χρωμοσώματα ).
Από τότε έχουν περάσει 40 χρόνια, έχουν βρεθεί διάφορα σπουδαία Εργαλεία από ερευνητές που μετά τους δοθήκανε και Νόμπελ και πολλοί έγιναν και πλούσιοι, αλλά το μαγικό εργαλείο που θα μας βοηθούσε να γίνει η παρέμβαση ακόμα το ψάχνουμε. Δεν το βρήκαμε ακόμα (και πιστεύω πως δύσκολα θα βρεθεί) αλλά προχωράμε.
Αυτές τις μέρες, όλοι οι επιστήμονες κοιτούν το καινούριο «εργαλείο» (ένζυμο κι αυτό) που δρα πάνω στο DNA (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ). Δουλειά για Νόμπελ, που θα φέρει νέες ανακαλύψεις, ίσως και κάποιες θεραπείες, και αρκετοί ματαιόδοξοι ελληναράδες θα παρελαύνουν πάλι στη TV ως δήθεν μεγάλοι επιστήμονες.
Επίσης, αυτό το νέο "Εργαλείο" / τεχνική θα φέρει πολλά χρήματα στις τσέπες των φαρμακοβιομηχάνων καθώς και νέο σκεπτικισμό και ανησυχία στο σκεπτόμενο κόσμο σχετικά με τη φιλοσοφία και την ηθική που θα ‘πρεπε να διέπει τέτοιους πειραματισμούς.

Πηγή: Facebook , Nikos Grammatikakis , NATURE.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.