Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Απεγκλωβισμός Ελαφιών από Δασοφύλακες στη Ρόδο


Δύο ελάφια του είδους Dama dama (πλατώνια) που είχαν μπλεχτεί τα κέρατά τους σε πλαστικά δίχτυα απεγκλώβισαν πριν λίγες μέρες  δασοφύλακες του Δασονομείου Έμπωνας της Δ/νσης Δασών Δωδεκανήσου.

Φωτογραφίες του δασοφύλακα Σταμάτη Χουρδάκη
Ο εγκλωβισμός αρσενικών ελαφιών, κατά την περίοδο που φέρουν κέρατα, σε δίχτυα που τοποθετούν ορισμένοι αγρότες κατά μήκος των ορίων των χωραφιών (πρόχειροι φράχτες), για να εμποδίσουν τα πλατώνια και τα αιγοπρόβατα να εισέλθουν και να προκαλέσουν φθορά στις καλλιέργειες, συμβαίνει πολύ συχνά στο νησί της Ρόδου. Ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει και με τα δίχτυα συλλογής ελαιοκάρπου που τοποθετούνται στους ελαιώνες και παραμένουν στο έδαφος για μέρες  αλλά και με τα συρματοπλέγματα εγκαταλειμμένων περιφράξεων μέσα στα δάση (ΕΔΩ).

Σε τέτοιες περιπτώσεις τα ελάφια, συνήθως, δεν καταφέρνουν να απομακρύνουν το δίχτυ από τα κέρατά τους και αργά ή γρήγορα οδηγούνται στο θάνατο. Οι δασοφύλακες στη Ρόδο αντιμετωπίζουν δεκάδες παρόμοια περιστατικά τα τελευταία χρόνια (δείτε ΕΔΩ) και έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία.
Και σήμερα, για μια φορά ακόμη, χάρη στη έγκαιρη επέμβαση τους κατάφεραν μέσα σε λίγα λεπτά να τα απεγκλωβίσουν με επιτυχία. Πριν την απελευθέρωσή τους, και αφού διαπίστωσαν ότι δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα τραυματισμού, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Άγριας Πανίδας του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Δ. Μπακαλούδη προχώρησαν στη σήμανση και καταγραφή τους.

Πηγή: DASARXEIO.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.