Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Τα φίδια της Ελλάδας – Ας προστατεύσουμε τη φύση και τα άγρια ζώα

Από την άνοιξη που «ξυπνούν» από τη χειμερία νάρκη τα φίδια, ξεκινά η ανεξέλεγκτη θανάτωσή τους. Τα φίδια της Ελλάδας θεωρούνται επικίνδυνα, επιθετικά και δηλητηριώδη από την πλειοψηφία των ανθρώπων. Έχουμε ακούσει ιστορίες για φίδια  που πίνουν γάλα από τις αγελάδες και τις κατσίκες, φίδια που κάνουν επίθεση από το πουθενά, φίδια που πηδάνε πάνω στα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια και κυνηγούν τους ανθρώπους, φίδια που μετράνε το μέγεθος ανθρώπων για να εκτιμήσουν αν μπορούν να τους φάνε και διάφορες άλλες ιστορίες, που φυσικά ΔΕΝ ισχύουν.

 


Στην Ελλάδα τα μόνα επικίνδυνα ερπετά για τον άνθρωπο είναι τα τρία από τα πέντε είδη οχιάς που απαντώνται στην χώρα. Ωστόσο, οι οχιές είναι  ντροπαλά φίδια που θα δαγκώσουν μόνο όταν νιώσουν απειλή. Και μάλιστα το δάγκωμα της οχιάς αντιμετωπίζεται με επιτυχία. 

Όπως αναλυτικά ενημερώνει η ελληνική ερπετολογική εταιρεία:

Για να μπουν τα πράγματα στην θέση τους, τα φίδια της Ελλάδας είναι προστατευόμενα είδη και πάρα πολύ σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα της ζωής. Και σκοτώνονται μαζικά, άδικα, ως ιδιαίτερα επικίνδυνα και δηλητηριώδη.

Τα φίδια τρέφονται, κυρίως, με βλαβερά τρωκτικά (όπως ποντίκια και αρουραίους) και έντομα και από αρχαιοτάτων χρόνων θεωρούνται σύμμαχοι των γεωργών.  Τα παλαιότερα χρόνια, ειδικά στην επαρχία, το κάθε σπίτι είχε το φίδι του που εκτελούσε χρέη εξολοθρευτή ποντικών.

Τα φίδια της Ελλάδας ανήκουν στην άγρια πανίδα, είναι προστατευόμενα είδη και απαγορεύεται η θανάτωση και η αιχμαλωσία τους.  Δεν μπορείς να τα έχεις σαν κατοικίδια και καλό θα είναι να μην τα πιάνεις και να τα αφήνεις στην ησυχία τους.

Φωτογραφία: Απόστολος Χριστόπουλος

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο ΤΕΤΑΡΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.