Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

21η Απριλίου: μια μαύρη επέτειος για την Δημοκρατία

"Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών": Σαν σήμερα, 21η Απριλίου 1967,η χούντα, δικτατορικό αστικό καθεστώς με τις πλάτες Ελλήνων επιχειρηματιών, εφοπλιστών κ.α και του ΝΑΤΟ, αρχίζει το δολοφονικό της έργο. 

 


Καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας, πραγματοποιούνται χιλιάδες συλλήψεις μελών και στελεχών του ΚΚΕ, της ΕΔΑ, της ΔΝΛ και του συνδικαλιστικού κινήματος, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν μαζικά στον ιππόδρομο του Φαλήρου, καθώς και στα γήπεδα του Απόλλωνα, της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού. Συνελήφθησαν, επίσης, ηγετικά στελέχη όλων των πολιτικών κομμάτων.

Χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσα τους άρρωστοι, υπερήλικες, μητέρες με μωρά κ.α, συλλαμβάνονται και γεμίζουν τα αστυνομικά τμήματα, όπου κακοποιούνται συστηματικά από τα όργανα του "νόμου και της τάξης" της χούντας.

Από τις πρώτες ώρες του πραξικοπήματος, αρχίζουν εν ψυχρώ δολοφονίες πολιτών. Η 24χρονη Μαρία Καλαβρού, βλέποντας τανκς να παρελαύνουν στην οδό Πατησίων όπου βρίσκονταν με την αδερφή της, αγανακτεί και μουτζώνει ένα τανκ καθώς περνούσε. Ο ανθυπίλαρχος Ιωάννης Αλμπάνης, στρέφει ξαφνικά τον πυργίσκο του τανκ προς το μέρος της και με μια ριπή από τα πέντε μέτρα την δολοφονεί εν ψυχρώ.

Όταν δολοφόνησε την Μαρία Καλαβρού, ο Ιωάννης Αλμπάνης ήταν ανθυπίλαρχος. Αξιωματικοί που συνυπηρετούσαν μαζί του, τον άκουσαν να λέει όταν επέστρεψε στη μονάδα: "Της έριξα της πουτάνας για να μάθει να φασκελώνει". Το τέλος της δικτατορίας τον βρήκε ίλαρχο. Η ποινή που του επιβλήθηκε πρωτόδικα ήταν 5,5 έτη, ενώ μετά την αναίρεση και την επανάληψη της δίκης το 1977 μειώθηκε σε μόλις τρια(!).

Το πρωί της 21ης Απριλίου, στην πλατεία Αττικής, ο λοχίας Λυμπέρης Ανδρικόπουλος δολοφονεί τον 15χρονο Βασίλη Πεσλή. Τον πυροβόλησε εν ψυχρώ, σε ευθεία βολή, στο κεφάλι, Ένας αυτόπτης, δήλωσε πως όταν ρώτησε τον Ανδρικόπουλο γιατί σκότωσε το παιδί, η απάντηση που πήρε ήταν "Με έβρισε, με αποκάλεσε μαλάκα".

Ο πατέρας του δολοφονημένου παιδιού απευθύνθηκε με επιστολές στον αντιστράτηγο Σπαντιδάκη και στον ταξίαρχο Παττακό. Ο μεν πρώτος δήλωσε αναρμόδιος, ο δε δεύτερος διέταξε "έρευνα" που είχε την τύχη των ΕΔΕ για κάθε τέτοια περίπτωση. Ο ιατροδικαστής Αγιουτάντης συνέταξε ψευδή νεκροψία που μιλούσε για εξοστρακισμό της σφαίρας κάτι που στοιχειοθετούσε…ατύχημα. Οι ευθύνες του ιατροδικαστή στην δίκη του 1976 είχαν ήδη παραγραφεί, ενώ ο Ανδρικόπουλος-που το τέλος της χούντας τον βρήκε αστυφύλακα στον Πειραιά-καταδικάστηκε σε μόλις 8 χρόνια κάθειρξη!

Την ίδια μέρα, 21η Απριλίου 1967, η αστυνομία δολοφονεί τον ηλικιωμένο ΕΔΑΐτη Β. Μπεκροδημήτρη μέσα στο 12ο αστυνομικό τμήμα Χαριλάου.

Τέσσερεις μέρες μετά την σύλληψη του (21 Απριλίου 1967), θα δολοφονηθεί-στον Ιππόδρομο-εν ψυχρώ ο αντιστασιακός και Μακρονησιώτης Παναγιώτης Ελής. Τον δολοφόνησε ο ανθυπίλαρχος Κ. Κώτσαρης καθώς κατευθυνόταν προς τον θάλαμο. Για την δολοφονία ο Κώτσαρης καταδικάστηκε σε 8 χρόνια. Αργότερα το Αναθεωρητικό Δικαστήριο μείωσε την ποινή κατά 2 χρόνια.

Οι δολοφονίες ήταν μόνο η αρχή για τα εγκλήματα της χούντας …

55 χρόνια μετά: δεν ξεχνάμε! Η μνήμη αποτελεί τον ασφαλέστερο σύμβουλο και άγρυπνο φρουρό ενάντια στον φασισμό!

Πηγή: Praxis Review (@praxis_review)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.