Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Εορτασμού των Δικαιωμάτων των Ρομά

Η 8η Απριλίου αποτελεί μέρα γιορτής για τους τσιγγάνους όλου του κόσμου, με παρελάσεις, πορείες και συγκεντρώσεις, σε τουλάχιστον 150 πόλεις του κόσμου, εις ανάμνηση του Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου τους, που έγινε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου 1971 και έθεσε τις βάσεις για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από τη διεθνή κοινότητα. Η μέρα αυτή μας υπενθυμίζει την πλούσια ιστορία τους και την απάνθρωπη προσπάθεια της μανίας του αφανισμού τους.

 


Οι Ρομά, γνωστοί σε εμάς ως τσιγγάνοι, θα έπρεπε να νιώθουν υπερήφανοι γιατί από το πρώτο τους ταξίδι, από τις Ινδίες προς το Βυζάντιο, από την Οθωμανική αυτοκρατορία στο πέρασμα τους στα Βαλκάνια την Ευρώπη και την Αμερική για αιώνες έζησαν ως δούλοι, εξόριστοι, κυνηγημένοι, επικηρυγμένοι, θύματα του ναζιστικού καθεστώτος, θύματα των βασιλέων, τον αριστοκρατών και της άρχουσας τάξης. Δεν τους δόθηκαν ποτέ τα ίδια δικαιώματα, δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ ισότιμα και ακόμα και σήμερα υφίστανται διώξεις, προκατάληψη και στιγματισμό σε όλη την Ευρώπη. 

Παρά την πρόσφατη θεσμικά κατοχυρωμένη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, κυνηγημένοι για αιώνες κατάφεραν να διατηρήσουν την γλώσσα τα ήθη και τα έθιμα τους, να τα εμπλουτίσουν με αυτά των λαών από τους οποίους πέρασαν, αλλά και να επηρεάσουν με την δική τους ζωή κουλτούρες και πολιτισμούς άλλων χωρών κυρίως με τις τέχνες και την μουσική.

 

Το Εντερλέζι είναι ένα δημοφιλές παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι της μειονότητας των Ρομά στα Βαλκάνια.

Το τραγούδι πήρε το όνομά του από το Εντερλέζι, μια γιορτή για την άνοιξη, ξεχωριστής σημασίας για τους τσιγγάνους Ρομά στα Βαλκάνια (και σε άλλα μέρη του κόσμου). Αυτή η γιορτή γιορτάζει την επιστροφή της άνοιξης. Ederlezi είναι το όνομα τσιγγάνων για τη σερβική και βουλγαρική γιορτή του Αγίου Γεωργίου που γιορτάζεται στις 6 Μαΐου (αφού στις περισσότερες σλαβικές χώρες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το παλαιό ημερολόγιο ή, με το νέο ημερολόγιο, στις 23 Απριλίου).

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.