Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

8 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών

Η 8η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών.

 


Οι ωκεανοί καταλαμβάνουν πάνω από το 70% της επιφάνειας της Γης και έχουν συνδεθεί από αρχαιοτάτων χρόνων με την ανθρώπινη εξέλιξη.

Η θαλάσσια ζωή και η βιοποικιλότητα στους ωκεανούς απειλούνται στις μέρες μας από την υπεραλίευση, τη μόλυνση και πρόσφατα από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αν και η χώρα μας δεν περιβάλλεται από ωκεανούς, είναι εν τούτοις δεμένη με το θαλάσσιο στοιχείο.

Το 76 % των ψαριών στον κόσμο κινδυνεύει άμεσα από την εντατική αλιεία.

Το 90% των μεγάλων ψαριών, όπως ο τόνος, ο ξιφίας και ο μπακαλιάρος, αλιεύονται πέρα από τα ασφαλή όρια για την επιβίωσή τους.

Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο εισβάλουν στους ωκεανούς του πλανήτη 8 εκατ. μετρικοί τόνοι πλαστικού. Ωστόσο, νέα έρευνα έδειξε επίσης ότι τα τελευταία 60 χρόνια τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την συλλογή πλαγκτόν έχουν καταστραφεί σε μεγάλο ποσοστό από τα πλαστικά. «Το μήνυμα είναι ότι τα πλαστικά στη θάλασσα έχουν κυριολεκτικά καταλάβει τους ωκεανούς και έχουν φτάσει ακόμη και σε περιοχές δεν φανταζόμασταν, όπως το Βορειοδυτικό Πέρασμα ή άλλες περιοχές της Αρκτικής»

Τα πλαστικά που επιπλέουν στους ωκεανούς έχουν τη δύναμη να εξολοθρεύσουν σε ετήσια βάση ένα εκατομμύριο πουλιά και περισσότερα από 100.000 θαλάσσια θηλαστικά.

Οι ωκεανοί και τα πλάσματα που ζουν σε αυτούς απειλούνται από την κλιματική αλλαγή. Η άνοδος της θερμοκρασίας όμως αποδεκατίζει τους πληθυσμούς των ψαριών, συμπεραίνει έρευνα του Πανεπιστημίου του Rutgers.

Η θέρμανση των ωκεανών δεν καταστρέφει μόνο τα θαλάσσια είδη. Καταστρέφει ολόκληρα οικοσυστήματα.

Οι καύσωνες στη θάλασσα απειλούν τα κοράλλια με λεύκανση, δηλαδή τα οδηγούν στο να απωλέσουν όχι μόνο το χρώμα τους αλλά και τα θρεπτικά συστατικά που έχουν τόσο ανάγκη.

Η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση της θάλασσας πρέπει να σταματήσει. Η Greenpeace ζητά από τις κυβερνήσεις των κρατών να προχωρήσουν αμέσως στην προστασία των ωκεανών του πλανήτη μέσα από τη δημιουργία ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων. Ο καθορισμός των θαλάσσιων καταφυγίων είναι ένα απαραίτητο βήμα για πλούσιες και υγιείς θάλασσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.