Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Τετραήμερη Εργασία: Ξεκινά η μεγαλύτερη δοκιμή παγκοσμίως

Χιλιάδες Βρετανοί εργαζόμενοι δουλεύουν τέσσερις ημέρες την εβδομάδα από χθες Δευτέρα χωρίς μείωση του μισθού τους, στη μεγαλύτερη δοκιμή αυτού του μοτίβου εργασίας παγκοσμίως.

 


Η δοκιμή, η οποία θα διαρκέσει έξι μήνες, αφορά 3.300 εργαζόμενους από 70 συνολικά εταιρείες από τον τομέα των οικονομικών υπηρεσιών μέχρι και εστιατόρια fish and chips.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν το 100% των αποδοχών τους δουλεύοντας μόνο στο 80% της συνηθισμένης εργάσιμης εβδομάδας, με αντάλλαγμα τη δέσμευσή τους ότι θα διατηρήσουν στο 100% την παραγωγικότητά τους.

Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η δεξαμενή σκέψης Autonomy, ενώ το 4 Day Week UK Campaign  που αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται σε συνεργασία με ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης καθώς και το Κολλέγιο της Βοστώνης.

Η Σιένα Ο’ Ρουρκ, brand manager στο Pressure Drop Brewing, μια ανεξάρτητη ζυθοποιεία στο Λονδίνο, αναφέρει στο CNN ότι ο μεγαλύτερος στόχος της εταιρείας ήταν η βελτίωση της ψυχικής υγείας και της ευημερίας των υπαλλήλων της.

«Η πανδημία μας έκανε να σκεφτούμε πολύ σχετικά με την εργασία καθώς και για το πώς οι άνθρωποι οργανώνουν τις ζωές τους», δήλωσε. «Το κάνουμε για να βελτιώσουμε τις ζωές του προσωπικού μας και για να είμαστε μέλος μιας προοδευτικής αλλαγής στον κόσμο».

Δεδομένου ότι η εταιρεία παράγει και εξάγει προϊόντα, υπάρχει μικρότερη ευελιξία για τους υπαλλήλους σχετικά με το πού και το πότε θα δουλεύουν, είπε η Ο’ Ρουρκ. Αλλά οποιεσδήποτε δυσκολίες προκύψουν σχετικά με τις άδειες διακοπών ή ασθένειας θα αντιμετωπιστούν συλλογικά.

Μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο πείραμα μιας πιο σύντομης εργάσιμης εβδομάδας έχει πραγματοποιηθεί στην Ισλανδία μεταξύ του 2015 και του 2019.

Το εν λόγω πείραμα αφορούσε 2.500 δημοσίους υπαλλήλους, που συμμετείχαν σε δύο μεγάλες δοκιμές.

Κατά τις δοκιμές αυτές, δεν παρατηρήθηκε κάποια μείωση της παραγωγικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων, ενώ βελτιώθηκε σημαντικά η ποιότητα ζωής των εργαζομένων.

Φωτογραφία: Shutterstock

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ , CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.