Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Κατώτατος Μισθός: Κατακόρυφη πτώση κατά 19% της αξίας του στην Ευρώπη

Μελέτη της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων με την ευκαιρία της ψήφισης της οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 


Δραματική πτώση της αξίας του κατώτατου μισθού κατά 19% καταγράφεται φέτος στις χώρες της Ευρώπης, γεγονός που διαπιστώνεται από τα στοιχεία της EUROSTAT, όπως αναλύονται σε μελέτη της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ).

Οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 7,6% κατά το τελευταίο έτος στις 21 χώρες της Ε.Ε. που διαθέτουν κατώτατο μισθό. Ωστόσο, στις ίδιες χώρες, το ποσοστό του πληθωρισμού αυξήθηκε 12,4% κατά μέσο όρο.

Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική αξία των κατώτατων μισθών έχει μειωθεί 4,8% κατά μέσο όρο, αφήνοντας εκατομμύρια εργαζόμενους να αγωνίζονται για τα βασικότερα έξοδα διαβίωσης όπως είναι τα τρόφιμα, το ενοίκιο και η ενέργεια.

Είναι μόλις η δεύτερη φορά από το 2000 που η αύξηση των πραγματικών κατώτατων μισθών υποχωρεί κάτω από το μηδέν. Κι αυτή η μείωση είναι σημαντικά μεγαλύτερη αφού ακόμη και στο απόγειο της λιτότητας το 2012, η αύξηση των πραγματικών κατώτατων μισθών ήταν στο 0,7%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το προηγούμενο καλοκαίρι οι πραγματικοί κατώτατοι μισθοί μειώθηκαν δραματικά στη Λετονία (-19%), Τσεχία και Εσθονία (-10%) και Σλοβακία (-8%).

Οι εξελίξεις αυτές έχουν επιδεινώσει σοβαρά τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων με κατώτατο μισθό σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι πολύ συχνά αδυνατούσαν ήδη να ανταπεξέλθουν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατάσταση ήταν επιβαρυμένη πριν την έναρξη της κρίσης του κόστους ζωής. Σχεδόν ένας στους δέκα εργαζόμενους στην Ε.Ε. των 27 κινδύνευε από τη φτώχεια και 7 στους 10 εργαζόμενους με κατώτατο μισθό ανέφεραν ότι δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα.

Η ανάλυση των στοιχείων της Eurostat από τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων έγινε λόγω της γίνεται τελικής ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Οδηγία για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ε.Ε.

Το περιεχόμενο της συγκεκριμένης οδηγίας προβλέπει ότι:

·         Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ελέγχουν και να εξακριβώνουν την επάρκεια των νόμιμων κατώτατων μισθών, λαμβάνοντας υπόψη την αγοραστική δύναμη και το κόστος διαβίωσης.

·         Την υποχρέωση των κρατών-μελών να προωθήσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να καταπολεμήσουν τη διάλυση των συνδικάτων και για τις χώρες με κάλυψη των συλλογικών διαπραγματεύσεων κάτω του 80% να καταρτίσουν σχέδιο δράσης για τη στήριξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων,

·         Την ενίσχυση της συμμετοχής των συνδικάτων στον καθορισμό και την επικαιροποίηση των νόμιμων κατώτατων μισθών.

 

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη.

 

Πηγή: Κώστας Παπαδής  , ΟΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.