Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Οι 10 πιο Ενεργοβόρες Οικιακές Συσκευές - Ποιες «καίνε» περισσότερο Ρεύμα

Ποιες οικιακές συσκευές «ανεβάζουν» τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος

 Τρόπους να κρατήσουν χαμηλά τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος αναζητούν οι καταναλωτές, που συχνά αναρωτιούνται πόσο ρεύμα «καίει» το πλυντήριο κι αν το πιστολάκι μαλλιών αυξάνει τις κιλοβατώρες, σε μια προσπάθεια να βρουν λύσεις εξοικονόμησης.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να εντοπιστούν οι πιο ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές και να ληφθούν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, σημειώνει ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Ενεργειακός Επιθεωρητής, μιλώντας στην ΕΡΤ, που εξηγεί πόσο ρεύμα καταναλώνουν συγκεκριμένες οικιακές συσκευές.

«Είμαστε θετικοί στην εξοικονόμηση της ενέργειας, αλλά όχι στην υποβάθμιση της ζωής μας» δήλωσε αναφορικά με την κουλτούρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντικατάσταση των ενεργοβόρων συσκευών βρίσκεται πρώτη στη λίστα των ενεργειών που πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας κατά 15%.

«Η συντήρηση όλων των ηλεκτρικών συσκευών είναι το νούμερο ένα που πρέπει να κάνουμε. Ενδεικτικά ένας μη συντηρημένος ηλεκτρικός θερμοσίφωνας αυξάνει την κατανάλωση κατά 30 – 40%», τονίζει.

Ένα από τα «μυστικά» για την εξοικονόμηση ενέργειας, όπως λέει, που ωφελεί την τσέπη αλλά και το περιβάλλον, είναι να μην αφήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση stand by (τηλεοράσεις, υπολογιστές) και τους φορτιστές στη πρίζα.

«Θα πρέπει να κλείνουμε τις συσκευές από το διακόπτη ή να τις βγάζουμε από τη πρίζα. Δεν αρκεί να τις κλείνουμε με το τηλεχειριστήριο», αναφέρει, προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο εξοικονομούμε 15 κιλοβατώρες το μήνα.

 

Οι 10 πιο Ενεργοβόρες Συσκευές

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Χριστοδουλίδη, οι τρεις βασικές συσκευές που αυξάνουν τον λογαριασμό ρεύματος είναι ο θερμοσίφωνας, ο φούρνος και το αερόθερμο.

 

Ειδικότερα:

 

Συσκευή

Κατανάλωση

Θερμοσίφωνας:

3.000 – 5.500W

Φούρνος:

2.000 – 4.000W

Αερόθερμο:

2.000 – 3.000W

Πιστολάκι μαλλιών:

1.800 – 2.500W

Μάτι κουζίνας:

1.500 – 2.000W

Βραστήρας:

1.200 – 3.000W

Πλυντήριο πιάτων:

1.200 – 1.500W

Στεγνωτήρας ρούχων:

1.000 – 4.000W

Σίδερο:

1.000 – 2.000W

 

 

Τρόποι Εξοικονόμησης Ενέργειας και Χρημάτων

·         Κλειστές ηλεκτρικές συσκευές (όταν δεν χρησιμοποιούνται)

·         Συχνή απόψυξη ψυγείου

·         Οικονομικό πρόγραμμα πλυντηρίου ρούχων

·         Οικονομικό σιδέρωμα

·         Αποδοτική ρύθμιση κλιματιστικού

·         Σωστή χρήση κουζίνας - φούρνου

·         Έξυπνη χρήση θερμοσίφωνα

·         Οικονομικός – «έξυπνος» φωτισμός

 

Πηγή: LIFO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.