Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Η Σοφιστείες της Commission και η Τραγωδία των Κοινωνιών – Μια κριτική ματιά στα 5 σημεία της κ. Βαν ντερ Λάινεν. Του Νίκου Στραβελάκη

Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου όλη Ευρώπη περιμένει τις αποφάσεις για την από κοινού αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Η μέχρι τώρα παταγώδης αποτυχία της ΕΕ να αντιμετωπίσει τη νέα φάση όξυνσης της κρίσης έχει κάνει τα πράγματα ιδιαζόντως πιεστικά. 

 


Παρόλα αυτά η γραφειοκρατία της commission δεν φαίνεται διατεθειμένη να εστιάσει την προσοχή της στις ανάγκες του κόσμου αλλά στα κέρδη των επιχειρήσεων και τις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις με τη Ρωσία. Αυτό φάνηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στο δελτίο τύπου της κ. Βαν ντερ Λαινεν την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου και στην τοποθέτηση/ χαιρετισμό της commission στην ετήσια γενική συνέλευση της δεξαμενής σκέψης Bruegel την ίδια ημέρα.

Αμφότερα τα κείμενα λένε ότι η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων με την ενεργοποίηση της «ρήτρας διαφυγής» είναι η διέξοδος για την ανακούφιση των νοικοκυριών από τον πληθωρισμό που για την ΕΕ βρίσκεται στο 9,1% και για Ελλάδα στο 11,1%. Βασική τους πολιτική είναι η επιδότηση των φουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος αλλά και των επενδύσεων για τη σταδιακή υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων από τις «εναλλακτικές πηγές ενέργειας».  

Αυτό που αποφεύγουν να αναφέρουν είναι ότι οι επιδοτήσεις των φουσκωμένων λογαριασμών των παρόχων θα γίνουν με δανεικά που θα χρηματοδοτήσουν οι φορολογούμενοι των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα τα νέα δάνεια θα είναι σε υψηλά επιτόκια. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η απόδοση (επιτόκιο) του ελληνικού δεκαετούς είναι 4,2% από 0,8% ένα χρόνο νωρίτερα. Μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί αφού και η ΕΚΤ αυξάνει τα παρεμβατικά της επιτόκια. Αυτό συνέβη την Πέμπτη 8/9 όταν σε μια ιδιαίτερα επιθετική κίνηση αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 0,75%.

Στο σημείο αυτό βέβαια η commission πλασάρει μια σοφιστεία. Λέει ότι η επιδότηση των λογαριασμών αλλά και οι όποιες επενδύσεις θα χρηματοδοτηθούν σε μεγάλο ποσοστό από την φορολόγηση με 90% των «υπερκερδών» των επιχειρήσεων ενέργειας. Όμως τι σημαίνει αυτή η φαινομενικά αθώα διατύπωση; Σημαίνει ότι μέσω των «χρηματιστηρίων ενέργειας»  θα επικρατεί η τιμή του λιγότερου παραγωγικού παρόχου. Αφού τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις με την επιδότηση των κρατών θα πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς τότε θα έρχονται οι κατά τόπους Ρυθμιστικές Επιτροπές Ενέργειας να προσδιορίσουν τα επιπλέον κέρδη των παραγωγικότερων παρόχων και τα κράτη θα τα φορολογούν.

Με δύο λόγια μας λένε ότι θα πάνε Λαμία μέσω Θεσσαλονίκης. Αντί να δώσουν τη δυνατότητα στη ΔΕΗ π.χ. να περιορίσει τις τιμές λειτουργώντας τις λιγνιτικές μονάδες και να κερδίσει μερίδιο αγοράς τη βάζουν να πουλάει στην ίδια τιμή με τους ιδιώτες παρόχους και μετά θα τη φορολογήσουν για τα επιπλέον κέρδη. Είναι μια καθαρή πολιτική πριμοδότησης ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος της κοινωνίας. Η ανησυχία της commission για τα ιδιωτικά συμφέροντα είναι τέτοια που η κ. Βαν ντερ Λάινεν στη δήλωσή της αναφέρει ότι προτίθεται να παρέμβει βάζοντας χρήματα στην αγορά «παραγώγων» ενέργειας ώστε να προστατέψει τους παρόχους από τις διακυμάνσεις των τιμών. Δηλαδή, δεν φτάνει η πριμοδότηση των κερδών η κοινωνία θα πριμοδοτήσει και τους κερδοσκόπους που τζογάρουν στις μελλοντικές τιμές της ενέργειας.

Όμως οι σοφιστείες της commission και των κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ δεν σταματούν εδώ. Εδώ και αρκετούς μήνες οι ευρωπαίοι παραπονούνται ότι η Ρωσία περιορίζει την παροχή φυσικού αερίου αποσκοπώντας να τους αποστερήσει από τη δυνατότητα σχηματισμού αποθεμάτων και με αυτό τον τρόπο να ανεβάσει κι άλλο τις τιμές. Στην τελευταία ανακοίνωση η κ. Βαν ντερ Λαινεν δήλωσε αυτάρεσκα ότι αυτή η προσπάθεια των Ρώσων έπεσε στο κενό. Συγκεκριμένα, μας είπε ότι από σήμερα η χώρες της ΕΕ έχουν κατορθώσει να συγκεντρώσουν το 82% του αποθέματος που κατά την εκτίμηση της επιτροπής θα επαρκέσει για την κάλυψη των αναγκών των χωρών μελών της Ένωσης το χειμώνα που έρχεται. Όμως για να έχουν οι χώρες μέλη πρόσβαση στο κοινό απόθεμα θα πρέπει να τηρούν κάποιους κανόνες εξοικονόμησης ενέργειας που έχει θέσει η commission ώστε το απόθεμα να «φτάσει». Αναμένεται λοιπόν ένας νέος γύρος γραφειοκρατικών ενεργειών και αντιπαραθέσεων για το ποιος θα βάλει στο χέρι το απόθεμα. Σε αυτό το πλαίσιο τολμώ να προβλέψω ότι οι χώρες του πυρήνα της ΕΕ θα βάλουν στο χέρι το απόθεμα σε βάρος των χωρών του Νότου που θα παρακαλάνε για μια σταγόνα LPG.

Για την κ. Βαν ντερ Λαινεν βέβαια τα πράγματα είναι ξεκάθαρα το απόθεμα είναι ένας τρόπος στήριξης και επέκτασης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας γιατί αυτό την απασχολεί. Γι’ αυτό και στην ανακοίνωσή της δεν μιλά για πλαφόν στις τιμές του αερίου αλλά για πλαφόν στις τιμές του «Ρωσικού αερίου». Αν οι Ρωσία σταματήσει να πουλά αέριο στην Ευρώπη το πλαφόν που λέει ότι θα βάλει δεν θα μειώσει αλλά θα αυξήσει τις τιμές του φυσικού αερίου αφού το Ρωσικό φυσικό αέριο θα έχει αποσυρθεί από την αγορά.

Κοντολογίς, οι πολιτικές της ΕΕ είναι ένα σύνολο από σκανδαλώδεις και επικίνδυνες σοφιστείες. Αυτός είναι και ο λόγος που το συμβούλιο υπουργών της Πέμπτης 8/9 δεν πήρε καμιά απόφαση και περιορίσθηκε ως συνήθως σε γενικολογίες και ευχολόγια. Η λύση για την χώρα είναι απλή: άμεση λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και μονομερές πλαφόν στις τιμές της ενέργειας χωρίς επιδοτήσεις και νέα δάνεια στους παρόχους. Η επιβολή αυτών των πολιτικών θα πρέπει να γίνει άμεσα τμήμα του διεκδικητικού πλαισίου των συνδικάτων και ιδιαίτερα της Γενοπ – ΔΕΗ.

   

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

 

Από το ACADEMIA του ΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.