Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016

«Στο ίδιο Έργο Θεατές» - Ανακοίνωση από τους πρώην Εργαζόμενους της ΕΝΚΛΩΜέσα στο Σαββατοκύριακο, δόθηκε από τους πρώην εργαζόμενους της ΕΝΚΛΩ η ανακοίνωση που ακολουθεί.
Απλά, θα ήθελα να θυμίσω ότι τα κρίσιμα ζητήματα, στα οποία αναφέρονται οι άνεργοι – απολυμένοι – παλιά εργαζόμενοι στην ΕΝΚΛΩ έχουν λυθεί από τη σημερινή κυβέρνηση, σε τεχνικό επίπεδο, από τον Δεκέμβριο του 2015 …


Ακολουθεί ολόκληρη η Ανακοίνωση των εργαζομένων. Οι επισημάνσεις δικές μου.


Με ενδιαφέρον παρακολουθούμε οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ την υπόθεση «Αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με την επαναλειτουργία Ναυπηγείων, ΛΑΡΚΟ και ΕΝΚΛΩ» που έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες.

Η επανάληψη αυτού του έργου και μάλιστα με τους ίδιους πρωταγωνιστές (εγχώριοι ανταγωνιστές και φερέφωνα τους, «φύλακες της νομιμότητας και των κανόνων της Ε.Ε.») προσβάλλει την νοημοσύνη μαςκαθώς διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Για τον λόγο αυτό υπενθυμίζουμε κάποια ερωτήματα και απαντήσεις σε όλους όσους αμφισβητούν την πραγματικότητα :

1.         Από το 2010, έως και τον Μάιο του 2015, με την κατάθεση στην Κυβέρνηση του σχεδίου των πρώην εργαζομένων της ΕΝΚΛΩ, ασχολήθηκε κανείς για τα συμφέροντα των εργαζομένων των πόλεων που μαστίζονται από την ανεργία; Μήπως ασχολήθηκε κανείς για τα συμφέροντα του Ε.Δ. που δεν όρισε καν εκπρόσωπο του στο Συμβούλιο Πιστωτών το 2012;ΌΧΙ.
2.         Τα συμφέροντα του Ε.Δ. και των εργαζομένων, καλύπτονται καλύτερα αν η εταιρία εκπλειστηριαστεί κομμάτι - κομμάτι; Τι θα εισπραχθεί από τους πλειστηριασμούς που φαίνεται να επιθυμεί η Ε.Ε.; Έχει κανείς εκτίμηση αν οι εργαζόμενοι θα εισπράξουν 35 εκ € και το Ελληνικό Δημόσιο άλλα 35 της ανάκτησης (συνολική απαίτηση δημοσίου είναι 91 εκ €); Όχι κανείς δεν έχει τέτοια εκτίμηση.
3.         Ε.Δ. αφού δεν εφεσίβαλλε την απόφαση της Ε.Ε το 2012 σημαίνει ότι την έχει αποδεχθεί. Αν είναι έτσι, ποιοι ενέκριναν παράνομες χρηματοδοτήσεις στην ΕΝΚΛΩ και ποιοι τις χορήγησαν; Αυτό γιατί δεν αναφέρεται πουθενά στο δημόσιο διάλογο; Δηλαδή η τιμωρία για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις στην ΕΝΚΛΩ, είναι να μην βρουν ποτέ εργασία οι πρώην εργαζόμενοι της και ταυτόχρονα να πληρώνουν όπως και όλοι οι Έλληνες πολίτες, τις ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών που οφείλονται και σε παράνομες χορηγήσεις δανείων;
4.         Το αναπτυξιακό μοντέλο που προκρίνει η Ε.Ε. για την ΕΝΚΛΩ τα ναυπηγεία, την ΛΑΡΚΟ και άλλες πτωχευμένες, είναι οι πλειστηριασμοί έναντι ευτελούς τιμήματος για να έχουν το ποσοστό κέρδους που επιθυμούν οι «επενδυτές»; Αφού έως τώρα δεν έχουν υπάρξει αυτοί οι «επενδυτές» πρέπει να εκποιηθεί η περιουσία ως ανταλλακτικά για τους «υγιείς» ανταγωνιστές, την στιγμή που υπάρχει βιώσιμο σχέδιο επαναλειτουργίας; Πρέπει δηλαδή οι εργαζόμενοι και το Ελληνικό Δημόσιο να τα χάσουν όλα, στο όνομα της τήρησης των κανόνων της Ε.Ε.;
5.         Υπάρχει κάποιο «γονίδιο» που επιτρέπει σε ιδιώτες, βιομήχανους, Τραπεζίτες κ.ά να κατέχουν την μοναδική αλήθεια; Όταν οι εργαζόμενοι κάνουν προτάσεις πρέπει να είναι λάθος; Αν υπάρχει τέτοιο γονίδιο φαίνεται να μην λειτουργεί σωστά, εκ του αποτελέσματος, στην Ελληνική Οικονομία.

Η πραγματικότητα ορίζεται από τα γεγονότα που είναι τα παρακάτω:

I.            Το 2007 η Ε.Τ.Ε. δανειοδότησε την ΕΝΚΛΩ, υπό την Διοίκηση του Θωμά Λαναρά, με 20 εκ € με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
II.            Το 2009 η ΕΝΚΛΩ, υπό την Διοίκηση του κ. Λαναρά, εντάχθηκε μαζί με χιλιάδες άλλες Ελληνικές Επιχειρήσεις στην ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ι.Κ.Α για 15 εκ €.
III.            Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού μετά από «ανώνυμες καταγγελίες» διεξήγαγε επίσημη έρευνα και έβγαλε το συμπέρασμα το 2012 ότι οι παραπάνω δανειοδοτήσεις και ρυθμίσεις παραβίασαν τους κανονισμούς περί ανταγωνισμού. Η τότε κυβέρνηση δεν άσκησε, ως όφειλε, κανένα δικαίωμα αμφισβήτησης αυτής της απόφασης, μιας και οι παραπάνω ενέργειες  δεν είχαν προνομιακό χαρακτήρα για την ΕΚΛΩ αλλά αφορούσαν χιλιάδες επιχειρήσεις.
IV.            Με βάση την παραπάνω απόφαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού κάλεσε την Ελληνική Δημοκρατία να ανακτήσει τα ποσά αυτά -35 εκ €- από την εταιρία, η οποία στο μεταξύ είχε ήδη πτωχεύσει (2012 Απρίλιος).
V.            Από το 2012 έως και σήμερα κανείς από τους πιστωτές της ΕΝΚΛΩ (άρα και οι εργαζόμενοι) δεν έχει εισπράξει ένα (1) € από την πτωχευτική διαδικασία. Η περιουσία της εταιρίας σύμφωνα με αποτίμηση διεθνούς πιστοποιημένου οίκου αποτίμησης, ανέρχεται στα 150 εκ € (αποτίμηση 2010). Αντίστοιχα οι υποχρεώσεις προς Δημόσιο και ΙΚΑ ανέρχονται στα 91 εκ €, στους εργαζόμενους 36 εκ € και στις Τράπεζες 190 εκ €.
VI.            Από τον Δεκέμβριο του 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ενημερώθηκε (με τρόπο που συνιστά σοβαρό θεσμικό ατόπημα του καταγγέλλοντα) για την πρόθεση επαναλειτουργίας της ΕΝΚΛΩ. Στη βάση της καταγγελίας αυτής η Επιτροπή απευθύνει ερώτημα προς τις αρμόδιες αρχές αν αυτό αληθεύει, υπενθυμίζοντας ότι πρέπει να ληφθεί υπόψιν η απόφαση της για ανάκτηση, κάτι που για τους γνωρίζοντες την ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν είναι φυσικά κάτι άγνωστο.

Οι συνέπειες των πραγματικών γεγονότων είναι:

·         Από το 2007 έως και το 2009 όλα τα εργοστάσια της ΕΝΚΛΩ (17) σταμάτησαν την λειτουργία τους παρά την παραπάνω χρηματοδότηση, καθώς και 36 εκ € επιπλέον, που οι Τράπεζες χορήγησαν στην εταιρία στο ίδιο διάστημα και στην ίδια Διοίκηση.
·         Οι εργαζόμενοι, όσοι είχαμε απομείνει (650), κάναμε επίσχεση εργασίας καθώς το 2009 είχαμε ήδη απαιτήσεις από απλήρωτους μισθούς.
·         Το 2010 μετά την παραίτηση της Διοίκησης Λαναρά και την ενεχυρίαση  των μετοχών του στις Τράπεζες , επιχειρήθηκε από τους εργαζόμενους η διάσωση μέρους των δραστηριοτήτων της εταιρίας, την οποία αρνήθηκαν οι Τράπεζες επικαλούμενες πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (όσο υπήρχε η Διοίκηση Λαναρά είχαν δανείσει την εταιρία με 190 εκ € και δεν υπήρχε πρόβλημα με την Ε.Ε !!!).
·         Από το 2004 έως και το 2012 που η εταιρία πτώχευσε και2500 εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ έχασαν τις δουλειές τους.
·         Η καταστροφή της ΕΝΚΛΩ όχι μόνο δεν οδήγησε στην διάσωση άλλων επιχειρήσεων του κλάδου αλλά αντίθετα συμπαρέσυρε πολλές από αυτές στο κλείσιμο ή στην υπολειτουργία.

Εξελίξεις από το 2015 έως σήμερα : 
Ελπίδα για νέα αναπτυξιακή πορεία ή επανάληψη του ίδιου έργου ;

1.    Από τον Μάιο του 2015 οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ, παρουσίασαν στην Κυβέρνηση σχέδιο επαναλειτουργίας μέρους των εγκαταστάσεων της ΕΝΚΛΩ που συμπεριλαμβάνει την άμεση δυνατότητα ανάκτησης των 35 εκ € από το Ελληνικό Δημόσιο.
2.    Η Κυβέρνηση την 31/12/2015 αποφάσισε την παύση πλειστηριασμών της πτωχευτικής περιουσίας για 6 μήνες με στόχο την διερεύνηση του προσφορότερου τρόπου ανάκτησης των 35 εκ € συμπεριλαμβανομένης και της επαναλειτουργίας.
3.    Η Κυβέρνηση τον Απρίλιο του 2016 στελέχωσε διυπουργική ομάδα εργασίας με στόχο την «αξιολόγηση και την τελική διαμόρφωση επιχειρησιακού σχεδίου επαναλειτουργίας εγκαταστάσεων της υπό πτώχευση εταιρίας ΕΝΚΛΩ» .
4.    Από τα τέλη  Μαΐου του 2016 και σε διάστημα ενός μηνός από την λειτουργία της, η παραπάνω ομάδα μας  ενημέρωσε ότι το σχέδιο επαναλειτουργίας της ΕΝΚΛΩ στην βάση της πρότασης μας,αξιολογείται ως επιχειρησιακά σωστό και βιώσιμο. Ταυτόχρονα έχουμε ενημερωθεί ότι όλα τα θέματα που αφορούν την ολοκλήρωση της υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου επαναλειτουργίας (νομικά, Ε.Ε.) βρίσκονται σε εξέλιξη, γεγονός που είναι απολύτως θετικό για εμάς, αλλά πολύ αρνητικό για κάποιους που όπως και το 2010 φρέναραν τις εξελίξεις μέσω της Ε.Ε.

Είναι προφανές ότι κανείς δεν μπορεί να τοποθετηθεί ενάντια στα γεγονότα και τις επιπτώσεις τους. Είναι επίσης προφανές, ότι πολλοί επιθυμούν να απολέσουμε την μνήμη μας. Δυστυχώς για αυτούς, όπως έχουμε αποδείξει τα τελευταία 8 χρόνια, έχουμε την επιμονή να διεκδικούμε με υπεύθυνο τρόπο την επαναφορά της ανάπτυξης στις πόλεις μας. Με βάση αυτή την υπευθυνότητα έχουμε φτάσει έως εδώ σήμερα,
-            καταθέτοντας βιώσιμα σχέδια που αξιολογούνται θετικά, από στελέχη της αγοράς και διεθνείς επενδυτές
-            παρουσιάζοντας τεκμηριωμένες προτάσεις για την νομότυπη κάλυψη των απαιτούμενων οδηγιών της Ε.Ε ,
-            προωθώντας στο μέτρο των δυνατοτήτων μας προτάσεις αξιοποίησης της αδρανούς περιουσίας της ΕΝΚΛΩ.

Υπεύθυνη στάση δεν σημαίνει και αδυναμία, ειδικά απέναντι σε αυτούς που και το 2010 έπαιξαν το ίδιο έργο εναντίον των εργαζομένων και των πόλεων μας. Οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ όπως και τα εκατομμύρια ανέργων πρώην εργαζομένων και γνώση έχουν και μνήμη και κυρίως επιμονή.Η εξαγγελία περί «δίκαιης ανάπτυξης» μπορεί και πρέπει να γίνει πράξη στην ΕΝΚΛΩ τώρα, σύμφωνα με το αξιολογημένο σχέδιο των εργαζομένων. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβεβαιωθεί η ρήση «στο ίδιο έργο θεατές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.