Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Πώς επηρεάζεται η ζωή των Ελλήνων της Μ. Βρετανίας από το Brexit;



Η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας μετά από 43 χρόνια από την ΕΕ έχει προκαλέσει διεθνές μούδιασμα για το τι μέλλει γενέσθαι με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Το ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ επικοινώνησε με Έλληνες που διαμένουν στη Μ. Βρετανία, με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να κρίνεται -σύμφωνα με τα λεγόμενά τους- από δύο δεδομένα: Μετανάστευση και χάραξη νέας οικονομικής πολιτικής.

του Άγγελου Προβολισιάνου


Ο Αλέξιος Γεωργιάδης είναι Σύμβουλος επικοινωνίας στην ελληνική πρεσβεία της Βρετανίας. Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, που προκάλεσε έκπληξη στην παγκόσμια κοινή γνώμη, είπε:

«Μέχρι και τη δολοφονία της Τζο Κοξ, το Brexit φαινόταν να διατηρεί το προβάδισμα, με ένα μομέντουμ που έδειχνε ότι τελικά θα επικρατήσει στο δημοψήφισμα. Μετά τη δολοφονία το μομέντουμ αυτό άλλαξε, αφού μέχρι και οι στοιχηματικές εταιρίες «πόνταραν» ανοιχτά -με βάση τις αποδόσεις που έδιναν- ότι το Ην. Βασίλειο δεν θα βγει από την ΕΕ. Συγκεκριμένα, η στοιχηματική εταιρία betafair έδινε 88% υπέρ του Remain. Επίσης, αυτό διαφαινόταν και από τις τελευταίες δημοσκοπικές προβλέψεις, οι οποίες αν και αμφίρροπες έδιναν προβάδισμα στην παραμονή.
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Νικόλαος Σκηνίτης, τόνισε πως αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσει είναι η σχέση που θα προκύψει πλέον μεταξύ Ην. Βασιλείου και ΕΕ.
«Όπως παρακολουθείτε τα νέα εσείς, τα παρακολουθούμε κι εμείς. Ακόμα δεν έχουμε σαφή εικόνα. Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσει είναι ποια θα είναι πλέον η σχέση ΕΕ – Μ. Βρετανίας. Ήταν ένα απρόσμενο αποτέλεσμα και πραγματικά κρίμα για την έκβαση που είχε αυτό το δημοψήφισμα» υπογράμμισε και πρόσθεσε λέγοντας:
«Πρέπει να δούμε πού θα καταλήξει η διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΕ – Μ. Βρετανίας για να έχουμε σαφή εικόνα για το ποια θα είναι η σχέση πλέον που θα δομηθεί».
Ο πρώην πρόεδρος του NORTH LONDON GREEK EDUCATIONAL ASSOCIATION, Αντρέας Καλησπέρας, δήλωσε απογοητευμένος, αφού η εντύπωση που είχε σχηματίσει ήταν πως τελικά η Βρετανία θα παρέμενε.
«Προσωπικά είμαι απογοητευμένος. Περιμέναμε ότι το Ην. Βασίλειο θα μείνει τελικά στην ΕΕ, όμως οι Άγγλοι είχαν διαφορετική άποψη» είπε.


Επηρεάζεται η ζωή των Ελλήνων της Μ. Βρετανίας;

Για το ποιες θα είναι οι συνέπειες στη ζωή των Ελλήνων που διαβιούν στο Ην. Βασίλειο, οι περισσότεροι παρουσιάστηκαν καθησυχαστικοί, τονίζοντας πως στο άμεσο μέλλον δεν θα αλλάξει τίποτα.
«Καμία ανησυχία για τους Έλληνες που ζουν στην Αγγλία, αφού οι πολίτες της Μ. Βρετανίας είναι εγκάρδιοι και φιλόξενοι» επισήμανε ο κ. Σκηνίτης.
Και πρόσθεσε λέγοντας ότι η ζωή όσων μένουν ήδη στη Μ. Βρετανία ή όσων θα έρθουν το αμέσως επόμενο διάστημα δεν θα επηρεαστεί καθόλου.
«Εδώ, υπάρχουν έλληνες μετανάστες 3ης και 4ης γενιάς που η ζωή τους δεν θα επηρεαστεί καθόλου».
Από την πλευρά του, ο κ. Καλησπέρας σημείωσε πως «φοβόμαστε το ενδεχόμενο μήπως επιβληθούν συνοριακοί έλεγχοι, όπως επίσης και ποιες θα είναι οι συνέπειες στο εμπόριο, με όλους τους κλάδους που αυτό αφορά».
Ο κ. Γεωργιάδης παρουσιάστηκε ψύχραιμος, λόγω της περιόδου προσαρμογής που θα προκύψει από τη -τουλάχιστον- διετή διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΕ – Μ. Βρετανίας.
«Η αλήθεια είναι πως θα υπάρχει ένας χρόνος προσαρμογής. Για να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 με βάση τη συνθήκη της Λισαβώνας πρέπει να περάσει ένα διάστημα διετούς διαπραγμάτευσης. Κάποιοι θεωρούν πως αυτό θα κρατήσει παραπάνω. Από την έκβαση της διαπραγμάτευσης αυτής, θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα που γεννιούνται είτε αυτά αφορούν το εμπόριο είτε την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών» ανέφερε.
Και κατέληξε λέγοντας: «Ουσιαστικά δηλαδή η Βρετανία βγήκε από την ΕΕ, αλλά παραμένει. Οπότε, η θετική σκοπιά των πραγμάτων λέει πως στο άμεσο μέλλον δεν θα αλλάξει τίποτα. Μάλιστα, ο αντίστοιχος Στουρνάρας της Μ. Βρετανίας, Μαρκ Κάρνεϊ, τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σαφώς και θα επιφέρει οικονομική αβεβαιότητα και μία περίοδο προσαρμογής, αλλά τίποτα δεν θα αλλάξει άμεσα».


Μετανάστευση και οικονομική πολιτική οδήγησαν στο Brexit

Στο ερώτημα τι οδήγησε τους ψηφοφόρους στο Brexit, οι απαντήσεις ταυτίζονται πλήρως ως προς το ζήτημα της μετανάστευσης. Η ξενοφοβία που προκλήθηκε από τις μεταναστευτικές ροές είναι ένας παράγοντας που συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό για να επέλθει το Brexit, όπως επίσης η επιβάρυνση του κοινωνικού κράτους αναφορικά με τις παροχές στους πολίτες του Ην. Βασιλείου.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του Νικόλαου Σκηνίτη, το αποτέλεσμα ήταν απόρροια της ξενοφοβίας που διοχετεύτηκε προς τον κόσμο, με πρωτεργάτες 3-4 άτομα και συγκεκομμένα πολιτικούς εκπροσώπους.
«Επηρεάστηκαν από το κακό μείγμα μηνύματος ξενοφοβίας» υποστήριξε.
Ο Αντρέας Καλησπέρας σχολίασε ότι «σημαντικό ρόλο όλο για αυτό το αποτέλεσμα έπαιξε η ξενοφοβία που επικρατεί στις τάξεις των πολιτών. Κυρίως, λόγω της αυξημένης μετανάστευσης, που έχει επηρεάσει τις δομές της παιδείας όπως και της υγείας».
Ο Αλέξιος Γεωργιάδης είπε αρχικά πως «σύμφωνα με τις αναλύσεις του Τύπου της Βρετανίας και συγκεκριμένα του Guardian η μετανάστευση ήταν ένας σημαντικός παράγοντας, τονίζοντας πως ο Κάμερον δεν επέβαλλε κατά την προεκλογική περίοδο την απαιτούμενη κομματική πειθαρχία. Δηλαδή, υπήρχαν περιπτώσεις όπου ο υπουργός ήταν υπέρ της παραμονής και ο υφυπουργός ήταν υπέρ του Brexit».
Συνέχισε λέγοντας: «Οπότε, η ευρωσκεπτικιστική πλευρά του κυβερνώντος κόμματος σε συνδυασμό με την άνοδο του UKIP, του Νάιτζεκ Φάρατζ, ήταν το τρίπτυχο -σύμφωνα με τις αναλύσεις- που οδήγησε στην έξοδο από την ΕΕ».
Ο κ. Γεωργιάδης έθιξε και το ζήτημα που έθετε ως επιχείρημα η πλευρά του Brexit, το οποίο αφορά τη χάραξη νέα οικονομική στρατηγικής.
«Στην κοινή γνώμη συζητήθηκε εκτενώς το ποια οικονομική πορεία πρέπει να χαράξει πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ευρωσκεπτικιστική άποψη έλεγε πως η χώρα μπορεί να συνάψει καλύτερες συμφωνίες με αναδυόμενες οικονομίες όπως η Ινδία, η Κίνα κλπ, ενώ στον αντίποδα έκανε λόγο αρνητικές συνέπειες σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ.
Επίσης, οι υπέρμαχοι του Brexit, καυτηρίαζαν τη συνεισφορά στον Κοινοτικό προϋπολογισμό, που φτάνει τα 15 δις. Τουτέστιν 350.000.000 στερλίνες εβδομαδιαίως. Ως εκ τούτου, προέκυπτε το ερώτημα γιατί αυτά τα χρήματα να μην κατευθυνθούν αλλού; Όπως την οικοδόμηση ενός νοσοκομείου.
Δεύτερο επιχείρημα ήταν αυτό της μετανάστευσης και ο έλεγχος των συνόρων. Αυτό που έχει προταθεί είναι η επιβολή ενός point system, για να μειωθούν οι ροές της μετανάστευσης. Όχι τόσο για το φόβο της τρομοκρατίας, αλλά για την επιβάρυνση του κοινωνικού κράτους.
Παραδείγματος χάρη, στην εκπαίδευση και τις δομές υγείας, αφού εκφράζονταν παράπονα για την πληρότητα των σχολείων λόγω παιδιών μεταναστών και το έτερο ήταν η αναμονή των άγγλων πολιτών για την επίσκεψη στις δομές υγείας, η οποία παίρνει μήνες. Δεν είναι τυχαίο ότι η επαρχία ήταν αυτή που συνέβαλε τα μέγιστα, ψηφίζοντας Brexit» κατέληξε. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.