Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

SOS: Πλατείες και Πάρκα σε Άμεσο Κίνδυνο!



Σαββατοκύριακο μπροστά μας. Πολλοί από μας θα περάσουμε από κάποιο πάρκο ή πλατεία, ίσως και να καθίσουμε λίγο παραπάνω εκεί. Ας σκεφτούμε τότε ότι μπορεί αυτό να κινδυνεύει να χαθεί.
Αυτό το μάθαμε στην έντυπη έκδοση της Καθημερινής, σε άρθρο του Γιώργου Λιάλιου, με τίτλο «ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΚΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ … ΧΑΘΟΥΝ».


Ούτε λίγο, ούτε πολύ, κάπου στα 7.500 στρέμματα κοινόχρηστων χώρων, σε όλη τη χώρα, φαίνεται να βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς δεν έχουν ακόμη απαλλοτριωθεί. Για την απόκτησή τους θα απαιτηθούν περισσότερα από 5,5 δισ. ευρώ.

Στα τέλη του 2014, ένας νόμος υποχρέωσε τους δήμους να αποστείλουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος στοιχεία για τα οικόπεδα που έχουν μεν χαρακτηριστεί κοινόχρηστοι χώροι, αλλά δεν έχουν απαλλοτριωθεί. Η συμμετοχή είναι μέχρι στιγμής μικρή: σε σύνολο 325 δήμων, στοιχεία δήλωσαν οι 57 (ποσοστό 17,5%).

Ο αρχιτέκτονας Βασίλης Γκοιμίσης, σε πρόσφατη επιστημονική εκδήλωση του ΕΜΠ για την αυθαίρετη δόμηση, μας έκανε γνωστό ότι το εμβαδόν των κοινόχρηστων χώρων που δεν έχουν ακόμη απαλλοτριωθεί στους 57 δήμους -για τους οποίους υπάρχουν στοιχεία φθάνει- τα 1.217 στρέμματα, έκταση που αντιστοιχεί μόλις στο 61,5% των κοινόχρηστων χώρων τους. Από αυτούς, μάλιστα, το 5,4% έχει χαθεί, καθώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία άρσης απαλλοτρίωσης. Να σημειωθεί ότι το 51% των εν λόγω εκτάσεων είναι οδοί και το 49% πλατείες, πάρκα, χώροι στάθμευσης κ.λπ.
 «Μια ενδιαφέρουσα επιλογή θα ήταν το κόστος να καλυφθεί εν μέρει από το Πράσινο Ταμείο, που συγκέντρωσε πρόστιμα από τα αυθαίρετα και με τη χρήση της μεταφοράς συντελεστή», σύμφωνα με τον κ. Γκοιμίση.

Κάτι κρίση, κάτι η ανικανότητα, κάτι η αδιαφορία, κάτι τα συμφέροντα. Μαύρα τα μαντάτα. Και το «οικολογικό χρέος» που φαίνεται ότι θα πληρώσουμε στο τέλος … δυσθεώρητο …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.