Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Βελβεντό Κοζάνης: προσεχώς … ο πρώτος Αυτοδιαχειριζόμενος Υδροηλεκτρικός Σταθμός στην Ελλάδα



Στην περιοχή του Βελβεντού Κοζάνης, στη δυτική Μακεδονία, πρόκειται να ξεκινήσει το επόμενο χρονικό διάστημα ο πρώτος Αυτοδιαχειριζόμενος Υδροηλεκτρικός Σταθμός στην Ελλάδα. Θα ανήκει σε Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) και συγκεκριμένα στους οργανωμένους δενδροκαλλιεργητές του Βελβεντού. Σκοπός του η καλύτερη πρόσβαση σε νέες δυναμικές αγορές για τα αγροτικά προϊόντα.


Τα αγροτικά προϊόντα του Βελβεντού, μέσω των δύο συνεταιρισμών πού λειτουργούν στην περιοχή, έχουν καταφέρει ήδη να εδραιωθούν στις αγορές της Ευρώπης και της Ρωσίας. Με την προγραμματιζόμενη υποδομή εκτιμάται ότι θα περιοριστεί σημαντικά το κόστος παραγωγής, καθιστώντας ανταγωνιστικότερους τους υπάρχοντες συνεταιρισμούς.

Ο υδροηλεκτρικός σταθμός, ονομαστικής ισχύος 1,9 MW, θα αξιοποιεί τα νερά από το φαράγγι του Σκεπασμένου -που τους χειμερινούς μήνες χύνονται στη λίμνη Πολυφύτου- και θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο και θα πουλά στην ΔΕΗ, με τρόπο που θα καλύπτονται οι ετήσιες δαπάνες των αγροτών για την άρδευση των χωραφιών τους.
Σύμφωνα με τις μελέτες βιωσιμότητας του έργου, "σε μια εντελώς δύσκολη χρονιά" από την άποψη του χιονιού ή των βροχοπτώσεων (δηλαδή με λίγο νερό), η λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου μπορεί να προσφέρει σε σημερινές τιμές τουλάχιστον 150.000 ευρώ. Η δε καλύτερη χρονιά μπορεί να προσφέρει έσοδα που αγγίζουν ακόμη και το μισό εκατομμύριο ευρώ. Κατά μέσο όρο δαπανούνται 200.000 -280.000 ευρώ ετησίως για τη λειτουργία των αντλιοστασίων που χρησιμοποιούνται στην άρδευση των αγροτικών εκτάσεων. Το ποσό που περισσεύει θα αξιοποιείται στη συντήρηση του δικτύου άρδευσης, που έχει κατασκευαστεί πριν από 37 χρόνια και φαίνεται να παρουσιάζει προβλήματα.
Ο Σταθμός θα δουλεύει από τα μέσα του φθινοπώρου έως την μέση της άνοιξης και κατά την διάρκεια των υπόλοιπων ημερών του χρόνου όταν υπάρχουν βροχοπτώσεις.
Ο προϋπολογισμός του έργου κατασκευής του υδροηλεκτρικού σταθμού, του αγωγού μεταφοράς νερού, μήκους 4,5 χλμ και των έργων στις δεξαμενές επιτήρησης προσέγγισε τα 3 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.