Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών στην Ενέργεια της ΕΕ: «προχωρώντας» προς τους στόχους του 2020



Αναλύσεις Ιστολογίου
του Μιχάλη Μπούργου

Ενώ το 2020 «πλησιάζει με βήμα ταχύ», στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φαίνεται να ασχολούνται με την ίδια «ανησυχία» όλα τα κράτη-μέλη, με σκοπό να πιάσουν τους στόχους που έχουν τεθεί από κοινού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στη συνολική κατανάλωση, με ορισμένα μέλη να βρίσκονται πολύ κοντά και άλλα … να κοιτάζουν με κιάλια … 
 


Σύμφωνα με το YPAITHROS.GR, σε πρόσφατη έκθεση της EUROSTAT παρουσιάζονται σημαντικά στοιχεία για το μερίδιο των ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση των 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρονται οι στόχοι που έχουν τεθεί, ανά κράτος-μέλος, και πρέπει να έχουν επιτευχθεί μέχρι και το 2020, σε σχέση με το ποσοστό της κατανάλωσης ΑΠΕ. Στην ίδια έκθεση, σημειώνεται και το επίπεδο στο οποίο είχαν επιτευχθεί οι στόχοι αυτοί, μέχρι το 2016.

Εμβαθύνοντας στα ευρήματα της Έκθεσης, αξίζει να σημειωθεί ως προς τα συνολικά μεγέθη:
-        Τους στόχους δεν έχουν καταφέρει να πλησιάσουν οι 17 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Οι υπόλοιπες 11 το έχουν επιτύχει και συνεχίζουν.
-        Στο σύνολο της ΕΕ, η κατανάλωση από ΑΠΕ για το 2016 έφτασε το 17% της συνολικής ενέργειας, μερίδιο διπλάσιο από το 2004 που ήταν μόλις στο 8,5%.

Αναλύοντας κατά κράτος-μέλος, να σημειωθεί ότι έχουν τεθεί διαφορετικοί στόχοι μέχρι το 2020, που έχουν να κάνουν με τις δυνατότητες που έχει, τις πολιτικές που ασκεί και τις συνολικές οικονομικές επιδόσεις του. Σε σχέση με το 2004, το μερίδιο των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας έχει αυξηθεί σημαντικά σε όλα τα κράτη-μέλη. Αν γίνει σύγκριση τώρα με το 2015, αύξηση παρατηρείται μόλις στα μισά σχεδόν κράτη (15 από τα 28).
Οι χώρες, με τα μεγαλύτερα μερίδια ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση ενέργειας σε αυτά, αναδεικνύονται σε φθίνουσα σειρά:
1.      Σουηδία: 53,8%, πρώτη και με διαφορά
2.      Φινλανδία: 38,7%
3.      Λεττονία με 37,2%
4.      Αυστρία με 33,5%
5.      Δανία με 32,2%
Στην «ουρά» της κατάταξης, τα χαμηλότερα ποσοστά ΑΠΕ κατεγράφησαν σε:
1.      Λουξεμβούργο: 5,4%, έδρα μάλιστα της Eurostat
2.      Μάλτα: 6%
3.      Κάτω Χώρες: 6%

Ως προς την επίτευξη των στόχων τους, η Αυστρία φαίνεται ότι βρίσκεται μόλις κάτι λιγότερο από 1 ποσοστιαία μονάδα μακριά από αυτόν. Αντίθετα, τη μεγαλύτερη απόκλιση παρουσιάζουν:
1.      Ολλανδία: απόκλιση 8 ποσοστιαίων μονάδων
2.      Γαλλία: απόκλιση 7 ποσοστιαίων μονάδων
3.      Ιρλανδία: απόκλιση 6,5 ποσοστιαίων μονάδων
4.       Ηνωμένο Βασίλειο: απόκλιση 5,7 ποσοστιαίων μονάδων, σε διαδικασία «εξόδου», επομένως και αποδέσμευσης από το στόχο αυτό πλέον
5.      Λουξεμβούργο: απόκλιση 5,6 ποσοστιαίων μονάδων

Οι δεσμεύσεις και οι επιδόσεις για την Ελλάδα:
-        Έχουμε δεσμευτεί πως το 2020 το 18% της ενέργειας που καταναλώνεται θα προέρχεται από ΑΠΕ
-        Μέχρι το 2016 είχαμε καταφέρει να φτάσουμε στο 15,2%,
-        Σημειώσαμε σημαντική «πρόοδο» στον τομέα αυτό, αν αναλογιστούμε ότι το 2004 καταναλώναμε μόλις το 6,9% της συνολικής ενέργειας από ΑΠΕ

Υποστηρικτική στην προσπάθεια των χωρών της ΕΕ να φτάσουν τους ενεργειακούς τους στόχους, είναι και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επενδύσει ποσό μεγαλύτερο των 2 δις ευρώ, από τα συνολικά κονδύλια του προγράμματος εργασίας Horizon 2018-2020, στον Τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας, στον Τομέα της Καθαρής Ενέργειας, της Ηλεκτρομαγνητικής Ικανότητας, της Αποκεντροποίησης των Αποθεμάτων Κτηρίων και της ενσωμάτωσης των ΑΠΕ.
Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ‘Ανάπτυξη της Τεχνολογίας και της Καθαρής Ενέργειας’, η Καινοτομία που θα προωθήσει τη χρήση των ΑΠΕ στην Ευρώπη θα αποτελέσει το «κλειδί» για την ανταγωνιστικότητα του Πρωτογενούς Τομέα. Βασική προτεραιότητα της Κομισιόν είναι η δημιουργία ενός Θεσμικού Πλαισίου που θα βοηθήσει την Ανάπτυξη της Καινοτομίας, απλουστεύοντας την πρόσβαση στη χρηματοδότηση στο κομμάτι της Έρευνας και ενισχύοντας τη μετατροπή της γνώσης σε εμπορικά βιώσιμα προϊόντα.
Ακόμα, σκοπός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι η προώθηση της συνεργασίας και των σχέσεων μεταξύ Ερευνητών, Παραγωγών και συναφών Εταιρειών - Βιομηχανιών του Αγροτοδιατροφικού Τομέα για την περαιτέρω διάδοση της Καινοτομίας στις ΑΠΕ.
Τέλος, στην έκθεση γίνεται ειδική αναφορά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις διάφορες Πηγές Ενέργειας που χρησιμοποιούνται στον Πρωτογενή Τομέα, και εστίαση στην προώθηση καθαρών λύσεων και τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας βιολογικών πρώτων υλών.
 
The Factory Project, 21/2/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.