Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Βιάννος Ηρακλείου: ‘Ώρα Αιχμής’ για την Πολιτιστική Ταυτότητα της περιοχής στο Κρήτη TV - ΒΙΝΤΕΟ



Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησα την εκπομπή ΏΡΑ ΑΙΧΜΗΣ του ΚΡΗΤΗ TV, που έπαιξε ζωντανά στις 10 το βράδυ της Καθαρής Δευτέρας (19/2/2018), για τους κατοίκους της Κρήτης. Ανέβηκε και στο διαδίκτυο, οπότε μπόρεσα να την παρακολουθήσω «κονσέρβα», Παρασκευή απόγευμα, στην ιστοσελίδα του καναλιού στο ΣΥΝΔΕΣΜΟ,.

Την εκπομπή παρουσιάζει ο Μάνος Δασκαλάκης και τη συγκεκριμένη ημέρα εστίαζε στην κρητική παράδοση της Αποκριάς και της Σαρακοστής στην Κρήτη, τα έθιμα του νησιού και τη δυναμική της λαογραφίας, επιχειρώντας μία αναδρομή στις παραδόσεις, την κρητική γαστρονομία και τη μουσική του τόπου. 

 
Πηγή: Έκθεση παλαιών ενδυμάτων “Θύμηση και Νοσταλγία”, Πνευματικό Κέντρο “Περικλής Βλαχάκης”, Βιάννος, 2015

Στην εκπομπή συμμετείχε και η Χρυσούλα Γουρνιεζάκη, φίλη και συνεργάτης του Δικτύου environment.gr και της Συντροφιάς του Περιβάλλοντος, καθώς και ενεργός πολίτης από το Δήμο Βιάννου. Η Χρυσούλα έχει ήδη συγκεντρώσει σημαντικό υλικό και διερευνά σε βάθος στοιχεία, διαδικασίες και πρακτικές που αναδεικνύουν τη γαστρονομική παράδοση και τις πολιτιστικές διαδρομές του νησιού ως κρίσιμο και καθοριστικό στοιχείο της ταυτότητάς του.


Οι άλλοι προσκεκλημένοι της εκπομπής ήταν ο Δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βιάννου Γιώργος Λουλάκης και το μέλος Αταλάντη Κονδυλάκη, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Άρβης Γιώργος Μπαρμπαγαδάκης και η γραμματέας του Βλαχάκειου Πνευματικού Κέντρου Βιάννου Ζωή Παπαδάκη.

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκπομπή, που μας γυρίζει πίσω στο χρόνο δημιουργικά, αναδεικνύοντας την πολιτιστική παράδοση και την ταυτότητα της περιοχής, μέσα από λόγια και εικόνες της Κρήτης του περασμένου αιώνα.

Μέσα στη μιάμιση περίπου ώρα που διαρκεί η εκπομπή, λαμβάνει κανείς ενδιαφέρουσα πληροφόρηση, για τα ήθη και έθιμα της Βιάννου τις Απόκριες, την Καθαρά Δευτέρα και τη Σαρακοστή, την ιδιαίτερη Βιαννίτικη καντάδα, τον Ιωάννη Κονδυλάκη, την τοπική γαστρονομία και την τοπική αγροτική οικονομία.

Στην εκπομπή παρουσιάστηκε επίσης φωτογραφικό υλικό από την έκθεση παλαιών ενδυμάτων που οργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο “Περικλής Βλαχάκης” το 2015 με τίτλο “Θύμηση και Νοσταλγία” με  ενδύματα – κειμήλια που συγκεντρώθηκαν και κάλυψαν την περίοδο 1750 - 1945. Από την έκθεση αυτή είναι και η φωτογραφία της παρούσας ανάρτησης. Προβλήθηκε επίσης υλικό από γλέντι το 1929 στα Βορίζια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.