Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Ελλάδα: 42η στο Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ταλέντου 2018 – Αξιολογούνται και οι Πόλεις


Χαμηλή σχετικά η θέση της χώρας μας στην παγκόσμια κατάταξη, με βάση το Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ταλέντου 2018 (Global Talent Competitiveness Index - GTCI): βρίσκεται στην 42η θέση ανάμεσα σε 119 κράτη. Η σχετική κατάταξη της Ελλάδας είναι χαμηλή σε σχέση με την Ομάδα Εισοδήματος που εντάσσεται, καθώς χαρακτηρίζεται ως χώρα “Υψηλού Εισοδήματος” (???). Και το καλύτερο: η ταξινόμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας μας βάζει στην κατηγορία αυτή!!! Το θέμα αυτό παρουσιάστηκε στο SEPE.GR.



Η παγκόσμια κατάταξη των χωρών
Ο φετινός Δείκτης ανέδειξε πως οι χώρες, που βρίσκονται στις πρώτες 10 θέσεις, έχουν κάποια κοινά βασικά χαρακτηριστικά. Σημαντικότερο από αυτά: το καλά οργανωμένο Εκπαιδευτικό Σύστημα, που αναπτύσσει κοινωνικές δεξιότητες και δεξιότητες αποτελεσματικής συνεργασίας, οι οποίες είναι απαραίτητες στη σημερινή αγορά εργασίας. 

Μια αναλυτικότερη εξέταση των χαρακτηριστικών των χωρών που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης, αναδεικνύει ως βασικά χαρακτηριστικά ένα ευέλικτο ρυθμιστικό και επιχειρηματικό τοπίο, καθώς και πολιτικές απασχόλησης που συνδυάζουν ευελιξία και κοινωνική προστασία και ανοιχτή πολιτική στην ενσωμάτωση ταλέντων τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό.
Στην πρώτη θέση βρέθηκε, για μία ακόμα χρονιά, η Ελβετία, ενώ την ακολουθούν η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ. Γενικότερα, οι Ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να κυριαρχούν στο Δείκτη GTCI με 15 από αυτές να βρίσκονται στο σχετικό “Top 25”.
Ανάμεσα στις μη ευρωπαϊκές χώρες, που βρίσκονται αυτή τη χρονιά στις υψηλότερες θέσεις της κατάταξης, είναι η Αυστραλία (11η), η Νέα Ζηλανδία (12η), ο Καναδάς (15η), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (17η) και η Ιαπωνία (20η).
Η Λατινική Αμερική ηγείται σε Γυναίκες Αποφοίτους. Η Αργεντινή, για παράδειγμα. κατατάσσεται 5η σε αυτήν τη μεταβλητή.
Ιδιαίτερα ικανοποιητικές οι αποδόσεις σε θέματα εκπαίδευσης, σε σύγκριση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, για την Αφρική, με τρεις πρώτες χώρες της Ηπείρου ως προς το Δείκτη, κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης οι Μποτσουάνα, Λεσόθο  και Σενεγάλη.

Οι Ελληνικές επιδόσεις
Με εξαίρεση τον πυλώνα “Διατήρηση”, η Ελλάδα αποδίδει γενικότερα κάτω του μέσου όρου της ομάδας εισοδήματος και της περιοχής της, σε όλους τους πυλώνες. Η δεξαμενή των δεξιοτήτων υψηλού επιπέδου, που χαρακτηρίζονται ως δεξιότητες παγκόσμιας γνώσης (Global Knowledge skills) και αφορούν σε γνώσεις και δεξιότητες στελεχών σε διευθυντικούς ή ηγετικούς ρόλους, παραμένει σταθερή, απαρτιζόμενη κατά βάση από εγχώρια ταλέντα, με την προσέλκυση ταλέντων από το εξωτερικό παραμένει αδύναμη).
Η ενίσχυση του πυλώνα “Ενεργοποίησης”, μέσω ενεργειών, όπως η βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου, της αγοράς και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα και την ελκυστικότητα της Ελλάδας.

Η Αξιολόγηση
Ο Δείκτης, που δημοσιεύθηκε από το INSEAD, σε συνεργασία με την Adecco και την Tata Communications, αποτελεί μια συγκριτική ετήσια αξιολόγηση του βαθμού, στον οποίο οι χώρες και οι πόλεις αναπτύσσουν, προσελκύουν και διατηρούν τα ταλέντα τους.
Η έκδοση GTCI 2018 περιλαμβάνει 68 μεταβλητές, έναντι 65 το 2017, καλύπτοντας 119 χώρες και 90 πόλεις. Να σημειωθεί ότι το 2017  οι χώρες ήταν 118 και οι πόλεις 46 στο Δείκτη.
Φέτος, ως συνήθως, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι ανεπτυγμένες, υψηλού εισοδήματος χώρες. Ο Δείκτης αξιολογεί τις πολιτικές και τις πρακτικές που επιτρέπουν σε μια χώρα να προσελκύει, να αναπτύσσει και να διατηρεί ταλαντούχα στελέχη, που διαθέτουν τόσο Τεχνικές-Επαγγελματικές Δεξιότητες, όσο και δεξιότητες υψηλού επιπέδου (Δεξιότητες Παγκόσμιας Γνώσης) που σχετίζονται με την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την ηγεσία, τα ταλαντούχα στελέχη, που συμβάλλουν στην παραγωγικότητα και την ευημερία.


Πόλεις και Ανταγωνιστικότητα Ταλέντου
Ο GTCI 2018 αξιολογεί εκτός από την ανταγωνιστικότητα χωρών και την ανταγωνιστικότητα ταλέντων, σε επίπεδο πόλεων. Στο φετινό Δείκτη Πόλεων βάσει της Ανταγωνιστικότητας Ταλέντων προηγείται η Ζυρίχη (ήταν 2η στην περσινή κατάταξη πόλεων).
Η Αθήνα συμπεριλαμβάνεται στις πόλεις του Δείκτη και κατατάσσεται στην 28η θέση, ανάμεσα στις 90 πόλεις του φετινού καταλόγου.
Από τον τελικό κατάλογο των πόλεων, οι οκτώ από τις δέκα πρώτες στην κατάταξη πόλεις βρίσκονται στην Ευρώπη. Οι άλλες δύο στις ΗΠΑ. Οι πόλεις των πρώτων θέσεων έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, παρόμοια με αυτά που εντοπίζονται και στις χώρες. Όπως το υψηλότερο επίπεδο ΑΕΠ, που φαίνεται να δημιουργεί καλύτερη διείσδυση της τεχνολογίας, δημιουργώντας οικοσυστήματα με καλύτερη ποιότητα εκπαίδευσης, επιχειρηματικότητας, υγείας και δομών, οπότε και τελικά παρουσιάζουν υψηλό βαθμό ανταγωνιστικότητας ταλέντου.
Επιπλέον, πανεπιστήμια που έχουν διακριθεί παγκοσμίως, προσελκύουν διδακτικό προσωπικό ανώτερου επιπέδου, προσφέροντας περισσότερες δεξιότητες στους φοιτητές τους και στη συνέχεια, στην τοπική αγορά εργασίας.
Ο βαθμός δραστηριοποίησης και καινοτομίας των τοπικών φορέων διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο.
Τέλος, το πόσο πυκνά και αποτελεσματικά είναι τα δίκτυα πληροφόρησης καθορίζουν το βαθμό, στον οποίο πόλεις προσελκύουν και διατηρούν τα ταλέντα, όπως φαίνεται από τις επιδόσεις πόλεων, όπως η Σιγκαπούρη, το Ντουμπάι, το Άμπου Ντάμπι, και η Ντόχα.

Η Διαφορετικότητα
Εκτός από την κατάταξη των χωρών βάσει της ανταγωνιστικότητάς τους σε θέματα ταλέντου, ο φετινός Δείκτης εξετάζει και το θέμα “Διαφορετικότητα και Πολυμορφία ως παράγοντες Ανταγωνιστικότητας”. Τρεις τύποι διαφορετικότητας ξεχώρισαν: γνωστική διαφορετικότητα, διαφορετικότητα ταυτότητας και προτιμήσεων (ή αξιών).
Το θέμα της Διαφορετικότητας αφορά στη συνεργασία μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικές προσωπικότητες, γνώσεις, εμπειρίες και οπτική των πραγμάτων. Όπως τονίζεται και από το Δείκτη, η σωστή αξιοποίηση της πολυμορφίας και της διαφορετικότητας δεν είναι απλή διαδικασία: συχνά οι άνθρωποι φαίνεται πως δεν είναι καλά προετοιμασμένοι για να μπορούν να συνεργαστούν αποτελεσματικά με ανθρώπους διαφορετικούς από εκείνους.

Τα ευρήματα του GTCI, όμως, δείχνουν πως δεν υπάρχει ένα μοναδικό επιτυχημένο μοντέλο διαφορετικότητας και ενσωμάτωσης. Η Ελβετία, για παράδειγμα, δεν έχει τόσο καλές επιδόσεις στη μεταβλητή των ευκαιριών ηγεσίας που προσφέρει στις γυναίκες, όπως θα φανταζόταν κανείς από τη γενική κατάταξη της στο Δείκτη. Οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν εξαιρετικά καλές επιδόσεις στις περισσότερες μεταβλητές που σχετίζονται με τη συνεργασία, την ενσωμάτωση εσωτερικών διαφορετικών στοιχείων, την κοινωνική κινητικότητα και την ισότητα των φύλων, αλλά δυσκολεύονται σε θέματα ενσωμάτωσης διαφορετικών στοιχείων, που προέρχονται από άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να προσελκύσουν ταλέντα από το εξωτερικό.

Στην Πηγή: SEPE.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.