Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Εξάρχεια, Ρώσοι και Airbnb …



Ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα παιχνίδια του Real Estate, διαφορετικά των Νεοφιλελεύθερης Έμπνευσης «Επενδύσεων», που ανθούν σε περιόδους Κρίσης, σε βάρος επενδύσεων και ενισχύσεων προς τους Παραγωγικούς Τομείς, δηλαδή προς την πραγματική οικονομία. Και ανθούν για ένα βασικό –και απόλυτα σύμφωνο με τη λογική του συστήματος αυτού- λόγο: πετυχαίνουν τη μεγαλύτερη κερδοφορία για τον «Επενδυτή», τη μικρότερη προοπτική για την «περιφερειακή» - χρεοκοπημένη Οικονομία και τις μέγιστες αρνητικές επιπτώσεις για τις Κοινωνίες, οι οποίες σε καταστάσεις ένδειας είναι ευκολότερο να ελεγχθούν.


Τα παιχνίδι αυτό λαμβάνει –κατά εποχές και λαούς- διαφορετικά ονόματα. Σήμερα, στην πιο «πετυχημένη» ίσως μορφή του, είναι γνωστότερο ως airbnb, μία ιδέα που θα μπορούσε να έχει θετικό πρόσημο για τις κοινωνίες, αλλά έγινε το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα στα Επιστημονικά Συνέδρια για τον τρόπο που επιτυγχάνονται μεγάλα θετικά αναπτυξιακά αποτελέσματα –βάσει δεικτών- παράλληλα με γιγάντωση των κοινωνικών προβλημάτων και της φτώχειας –βάσει πραγματικότητας.

Το Airbnb, επομένως, η βραχυχρόνιας ή μακροχρόνιας μίσθωση επιπλωμένων διαμερισμάτων, τα οποία όμως έχουν κανονικές παροχές ξενοδοχείου, ανεβάζει «στροφές» και στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με το ERED.GR. Και μας εξηγεί: «η κατηγορία αυτή που βρίσκεται ανάμεσα στο παραδοσιακό δωμάτιο ξενοδοχείου και στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα δεν είναι ακόμα διαδεδομένη σε μεγάλο βαθμό καθώς υπάρχουν λίγα τέτοια συγκροτήματα, ωστόσο, κάποιοι βλέπουν τεράστιες προοπτικές στον τομέα αυτό.»
Και συνεχίζει παραθέτοντας και στοιχεία της HVS:  «Πάνω από 10.000 τέτοια διαμερίσματα αναμένεται να κατασκευαστούν στην Ευρώπη έως το 2020. Το 37% έχει βγει ήδη στην αγορά μέχρι το τέλος του 2017, ενώ εφέτος θα ολοκληρωθεί το 28% και το 25% του χρόνου.»
Για να μάθουμε για το ‘ρωσικό airbnb’, ότι η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Ακινήτων με έδρα τη Ρωσία, Tranio κάνει λόγο για «πολύ υποσχόμενες επενδύσεις» ειδικά σε αγορές με δυναμική αύξηση τιμών, ενώ φαίνεται να διαθέτει  ήδη ένα ολόκληρο κτίριο στην Αθήνα, το οποίο:
1.      Βρίσκεται στην περιοχή των Εξαρχείων
2.      Θα το μετατρέψουν  σε σύγχρονο Συγκρότημα Διαμερισμάτων
3.      Για το έργο αυτό θα συνεργαστούν με Τοπική Εταιρεία Αξιοποίησης Ακινήτων (τα απαραίτητα ‘κοράκια’ της ιστορίας)
4.      Σκοπός: η Ενοικίαση Διαμερισμάτων με Βραχυχρόνια Μίσθωση
5.      Η «Επένδυση» αυτύ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι και το Μάιο 2018.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της πηγής, οι Ρώσοι φαίνεται να σχεδιάζουν αντίστοιχες  επενδύσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ το επόμενο χρόνο στη χώρα μας το επόμενο διάστημα.  Όσο «τραβηγμένες» και να είναι οι πληροφορίες αυτές (διαδικτυακός τόπος για real estate είναι άλλωστε), η Tranio μάλλον βρίσκεται στη διαδικασία απόκτησης πέντε ακόμα ακινήτων σε όλο το κέντρο της Αθήνας. Σε αυτά, οι ενοικιαστές θα  μπορούν να κλείσουν ένα ή περισσότερα διαμερίσματα που κυμαίνονται από 35 μέχρι 85 τ.μ.
Αυτά με τα παιχνίδια που γίνονται γύρω από τις αξίες γης …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.