Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

ΕΚΠΑ: 26ο κορυφαίο Πανεπιστήμιο στον Κόσμο και 6ο στην Ευρώπη!


Μια σημαντική και πρωτοφανής διάκριση για τα ελληνικά δεδομένα πέτυχε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ): σύμφωνα με την πιο πρόσφατη κατάταξη (Ιανουάριος 2019) του «TOP UNIVERSITIES BY GOOGLE SCHOLAR CITATIONS» ΤΗΣ WEBOMETRICS αναδείχθηκε στην 26η θέση! Μας ενημερώνει σχετικά το ALFAVITA.GR.




Η συγκεκριμένη κατάταξη περιλαμβάνει 10.500 Πανεπιστήμια και συντάσσεται με βάση  τον αριθμό ετεροαναφορών (citations)  του ερευνητικού έργου των Ιδρυμάτων. Ο υπολογισμός των ετεροαναφορών γίνεται μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας αναζήτησης και καταγραφής ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας Google Scholar.


Το ΕΚΠΑ σημείωσε 844.945 ετεροαναφορές και ανέβηκε δώδεκα (12) θέσεις από την προηγούμενη κατάταξη του Ιουλίου του 2018, μπαίνοντας για πρώτη φορά στα πρώτα 30 Πανεπιστήμια διεθνώς. Αυτή είναι και η καλύτερη επίδοση Ελληνικού Πανεπιστημίου σε οποιαδήποτε διεθνή κατάταξη.

Αν μάλιστα επιλέξει κανείς την Ευρωπαϊκή κατάταξη, τότε το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 6η θέση, «πλησιάζοντας» πανεπιστήμια όπως Cambridge, το University College of London, το Oxford, το École Polytechnique Fédérale de Lausanne, και το Imperial College London.

Ο αριθμός των ετεροαναφορών στον συγκεκριμένο πίνακα κατάταξης  υπολογίζεται με βάση το άθροισμα των επιδόσεων των 10 καλύτερων προφίλ ΔΕΠ ερευνητών του κάθε Πανεπιστημίου. Το 1ο δεν υπολογίζεται για λόγους αντιπροσωπευτικότητας του δείγματος.

Αξίζει να σημειωθεί ο αρκετά αντικειμενικός χαρακτήρας του συγκεκριμένου κριτηρίου, καθώς δεν υπολογίζεται το σύνολο των μελετών γενικά, αλλά οι αναφορές άλλων ερευνών και επιστημονικών άρθρων. Αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο κριτήριο για την επιδραστικότητα και την εγκυρότητα μιας έρευνας.

Πηγή: ALFAVITA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.