Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2019

Κρασιά από την Επανομή Θεσσαλονίκης στα καλύτερα εστιατόρια Λονδίνου & Μανχάταν


Τη λίστα κρασιών σε 32 από τα καλύτερα εστιατόρια του Λονδίνου, αλλά και σε ακόμη περισσότερα δημοφιλή ρεστοράν του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη έχουν “ξεκλειδώσει” οι οίνοι του ‘Κτήματος Γεροβασιλείου’, που παράγονται στην Επανομή Θεσσαλονίκης
Σύμφωνα με το PARALLAXIMAG και πηγή το ΑΠΕ-ΜΠΕ και την Αλεξάνδρα Γούτα, η Μαλαγουζιά, η ξεχασμένη ελληνική ποικιλία, που η ελληνική οινοποιεία αναβίωσε το 1976 στο Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική, κερδίζει διαρκώς έδαφος, μαζί με το γνωστό και εκτός συνόρων Ασύρτικο της Σαντορίνης. Ενδεικτικό είναι ότι η Μαλαγουζιά κέρδισε πρόσφατα την 49η θέση μεταξύ 16.000 ποικιλιών διεθνώς, στη λίστα του αμερικανικού περιοδικού “Wine Spectator”, ενώ το “Wine Spirit”, που επίσης εκδίδεται στις ΗΠΑ, την κατέταξε μεταξύ των 100 καλύτερων κρασιών του κόσμου.


«Για πρώτη φορά, μια ελληνική ποικιλία εκτός από το Ασύρτικο μπήκε στο διεθνές πάνθεον των κρασιών» σχολίασε ο οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου. Αφορμή η εκδήλωση που διοργάνωσε τον προηγούμενο μήνα, στο Κτήμα αυτό, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), για την παρουσίαση της πορείας των Ελληνικών Εξαγωγών, σε Περιφερειακό Εεπίπεδο, στο πλαίσιο μελέτης του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ).

Ο κ. Γεροβασιλείου, που επισήμανε ακόμη ότι παρά τη δημοτικότητα του ασύρτικου, η μαλαγουζιά είναι πλέον πρώτη σε εξαγωγές, βάσει ποσότητας μεταξύ των μονοποικιλιακών ελληνικών κρασιών. Κάλεσε ακόμη τους Έλληνες οινοποιούς να δείξουν διεθνώς τον “καλό εαυτό” τους και να προσανατολιστούν εξαγωγικά στις εγχώριες ποικιλίες αντί να ποντάρουν στις ξένες. Όπως είπε, όσοι Έλληνες οινοποιοί προσπάθησαν να εξάγουν κρασιά βασισμένα σε ξένες ποικιλίες απέτυχαν, διότι “οι ξένες ποικιλίες παράγονται παντού και πιο φθηνά (από ό,τι στην Ελλάδα)”.

Αντίθετα, οι ελληνικές ποικιλίες έχουν ευοίωνη προοπτική, ιδίως σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, όπου οι καταναλωτές ενδιαφέρονται για ιδιαίτερα κρασιά από τοπικές ποικιλίες. Άλλωστε, οι ΗΠΑ, μαζί με τον Καναδά, είναι και οι κυριότερες αγορές για τα κρασιά του Κτήματος, με το 30% των πωλήσεών του να αφορά τις εξαγωγές.


Επενδύσεις 7 εκατ. ευρώ το 2017-2018 με στόχο την Ποιότητα

Φαίνεται ότι το κρασί, που τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη ανάπτυξη στην Ελλάδα, βασίζεται ολοένα και περισσότερο στην ποιότητα. Για το λόγο αυτό, 7 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν στην ‘Επανομή’ και το ‘Κτήμα Βιβλία Χώρα’ στο Παγγαίο Καβάλας, το 2017-2018, προκειμένου να αυξηθεί κυρίως η ποιότητα και όχι ο όγκος της παραγωγής. Στη μεν Επανομή, η επένδυση, ύψους 3 εκατ. ευρώ, αφορά τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής, ενώ στο Κτήμα Βιβλία Χώρα (η οινοποιεία συμμετέχει κατά 50%) έχουν επενδυθεί στη διετία 4 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό, επεκτάσεις και αναμπελώσεις.

Παράλληλα, το ‘Κτήμα Βιβλία Χώρα’ απέκτησε το ‘Κτήμα Τίτου Ευτυχίδη’ στη Γουμένισσα Κιλκίς, με στόχο να αναδείξει το ΠΟΠ κρασί Γουμένισσα, το ‘Κτήμα Χρήστου Κόκκαλη’ στην Πελοπόννησο, όπου οι αμπελώνες επεκτάθηκαν από 30 σε 120 στρέμματα και έκταση 20 στρεμμάτων στο νησάκι Θηρασιά κοντά στη Σαντορίνη, προκειμένου να δημιουργηθεί και εκεί οινοποιείο, με στόχο την καλλιέργεια παραδοσιακών ποικιλιών της περιοχής.

Στο ‘Κτήμα Γεροβασιλείου’ έχει δημιουργηθεί επίσης πειραματικός αμπελώνας, όπου έχουν φυτευτεί δεκάδες ποικιλίες, στις οποίες δίδει έμφαση στο Κτήμα, προκειμένου να εξεταστεί ποιες είναι καταλληλότερες για τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.

Κάθε χρόνο παράγει γύρω στις 450.000 φιάλες κρασιού, με πρώτη ύλη προερχόμενη αποκλειστικά από ιδιόκτητα αμπελοτόπια έκτασης 720 στρεμμάτων στην Επανομή, ενώ οι ετήσιες πωλήσεις του ανέρχονται σε 6 εκατ. ευρώ, έναντι 8 εκατ. για το ‘Κτήμα Βιβλία Χώρα’.

Πηγή: PARALLAXIMAG, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλεξάνδρα Γούτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.