Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Σκηνικό ενός ακήρυχτου πολέμου στην Αυστραλία


Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και τα τουριστικά καταλύματα σε παράκτιες κοινότητες της Αυστραλίας, η οποία ζει τη μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία της λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών που μαίνονται εδώ και εβδομάδες ενώ νέες εστίες δημιουργούνται σχεδόν καθημερινά. Από την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ.
 
Glen Morey via AP

Η εντολή της μαζικής εκκένωσης έρχεται ενώ εκφράζονται οι φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά, καθώς οι αρχές έχουν ανακοινώσει το θάνατο 18 ανθρώπων αλλά και το γεγονός ότι 17 άνθρωποι στην Βικτόρια παραμένουν αγνοούμενοι. 


Ο πρωθυπουργός της πολιτείας, Ντάνιελ Άντριους, κήρυξε σε κατάσταση καταστροφής για την Ανατολική Γκίπσλαντ, όπου έχουν καεί τουλάχιστον 550.000 εκτάρια, καλώντας τους πολίτες να απομακρυνθούν τις ζώνες του μετώπου.
Παράλληλα, έκλεισε ένα θέρετρο στο οποίο θα παραμείνει μια μικρή ομάδα ατόμων για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων και για την υποστήριξη του τοπικού προσωπικού.
Μια γυναίκα που ζει στο Κομπάργκο και οδήγησε 100 χιλιόμετρα απεύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό Σκότ Μόρισον για άμεση βοήθεια στην δική της και άλλες πόλεις στην κρίση πυρκαγιών.
«Ο αδελφός μου κρατάει όλο το βάρος στους δικούς του ώμους, και όμως έχει κάνει μια δουλειά που οι στρατηγοί δεν θα μπορούσαν να κάνουν» είπε σε βίντεο που ανέβασε στα μέσα κοινωνικές δικτύωσης.
Και μετέφερε την ανησυχία του συγγενή της για το γεγονός ότι ο Αυστραλός επικεφαλής του κράτους έχασε χθες την ευκαιρία να ζητήσει και να λάβει συνδρομή για την καταπολέμηση των πυρκαγιών.
Κι ενώ οι πληγείσες περιοχές δεν έχουν προλάβει να μετρήσουν τις πληγές του μόνο από την τελευταία εβδομάδα, νέο κύμα καύσωνα σε συνδυασμό με δυνατούς ανέμους αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση από αύριο.
Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι οι καιρικές συνθήκες το Σάββατο είναι πιθανό να είναι χειρότερες από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όταν διπλασιάστηκαν οι νεκροί, τα καμένα σπίτια έφτασαν τα 1.200 και οι εκτάσεις που έγιναν στάχτη ξεπέρασαν τα 40,6 εκατομμύρια εκτάρια. 
Στη Νέα Νότια Ουαλία, η οποία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είναι πολύ αυξημένος ο κίνδυνος. Εκπρόσωπος της μετεωρολογικής υπηρεσίας τόνισε ότι εκτίμησε ότι ριπές ανέμου θα ξεπεράσουν από 100 χιλιόμετρα την ώρα σε μερικές παράκτιες περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.