Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

1η Ιανουαρίου: Παγκόσμια μέρα Κοινού Κτήματος (Public Domain Day)


Στο δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας ο όρος «ΚΟΙΝΟ ΚΤΗΜΑ» (PUBLIC DOMAIN ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ) περιλαμβάνει το σύνολο των έργων, που δεν υπόκεινται σε δικαιώματα και δύνανται να χρησιμοποιούνται ελεύθερα από τους ενδιαφερομένους.



Οι όροι προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας περιγράφονται συνήθως ως η ζωή του συγγραφέα συν ορισμένο αριθμό ετών μετά τον θάνατό του (ή pma: post mortem auctoris). Σε πολλές χώρες αυτό συνήθως σημαίνει ότι πέρασαν 70 χρόνια από την ημέρα του θανάτου του δημιουργού . Από νομική άποψη, αυτό συμβαίνει την Πρωτοχρονιά (1 Ιανουαρίου) κάθε έτους, Αυτό σημαίνει ότι στις χώρες αυτές, τα έργα συγγραφέων που πέθαναν, οπουδήποτε στον κόσμο, καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους του 1950, μεταβιβάζονται στο δημόσιο τομέα την 1η Ιανουαρίου 2020.


Έτσι, η 1η Ιανουαρίου τιμάται με σειρά εκδηλώσεων σε κάποια μέρη του κόσμου ως Ημέρα Κοινού Κτήματος (Public Domain Day), επειδή έργα του ανθρώπινου πολιτισμού (λογοτεχνικά, μουσικά κ.ά.) απελευθερώνονται από τα πνευματικά τους δικαιώματα και γίνονται κτήμα της ανθρωπότητας. Το έργο αυτών των ανθρώπων μπορεί να αναβιώσει. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη Wikipedia, να αναμιχθούν σε νέα έργα και να χρησιμοποιηθούν για νέες εκδόσεις, μελέτες και έρευνα. Όλα χωρίς να χρειάζεται να ζητήσετε άδεια από τους κατόχους δικαιωμάτων.

Τον Ιανουάριο του 2020 θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για να γιορτάσουν το γεγονός ότι τα καινούργια έργα έχουν εισέλθει στον δημόσιο τομέα.

Πηγή: ELLAK.GR, με πληροφορίες από το PDDAY.ORG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.