Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Τα Γεράνεια, ο Υμηττός και η «Γεωργική Γη». Του Πάνου Τότσικα

Η μεγάλη φωτιά που καίει τουλάχιστον  40.000 δασικά στρέμματα στα Γεράνεια, ξεκίνησε, λέει, από κάποιον που έκαιγε ξερά κλαδιά σε ελαιώνα  στις 9 η ώρα το βράδυ. Θα μου πείτε, καλά υπάρχουν και ελαιώνες στον δασικό χώρο; Βεβαίως υπάρχουν, αφού στο βουνό υπάρχουν και γεωργικές καλλιέργειες ανάμεσα στη δασική βλάστηση και στις κατοικίες.

 


Ας έρθουμε στα «καθ’ ημάς». Στο υπό διαμόρφωση νέο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού χαρακτηρίζονται ως «γεωργική γη» εκτεταμένες εκτάσεις  στις Α2, Β, και Γ Ζώνες προστασίας, στην ανατολική πλευρά του βουνού. Επισημαίνεται ότι στις περιοχές αυτές οι οποίες βρίσκονται σε αρκετό υψόμετρο  από την καλλιεργούμενη πεδιάδα των Μεσογείων, υπάρχει ένα ασαφές ιδιοκτησιακό και δασικό καθεστώς (καταπατήσεις, αυθαίρετα κλπ).

Προφανώς , η συνύπαρξη γεωργικής γης και αγροτικών δραστηριοτήτων αποτελεί σοβαρό κίνδυνο όχι μόνο στα Γεράνεια αλλά σε κάθε δασικό οικοσύστημα, και ειδικότερα στον Υμηττό,  όποιος έχει δεχτεί τις τελευταίες δεκαετίες επανειλημμένα πλήγματα από πυρκαγιές – εμπρησμούς, τόσο από την δήθεν «απροσεξία» κάποιων «γεωργών» όσο και από την πραγματική απροσεξία κάποιων μελισσοκόμων.

Συμπερασματικά: Στο βαθμό που δεν έχει ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες στον Υμηττό ,αλλά και στα περισσότερα βουνά της χώρας, οι επιτρεπόμενες χρήσεις «γεωργικής γης» σε εκτεταμένες και διεκδικούμενες περιοχές θα αποτελούν το «προσάναμμα» για την λεηλασία και την εξαφάνιση των δασικών οικοσυστημάτων.

 

Φωτογραφία: Υμηττός 2015

 

(*) Ο Πάνος Γ. Τότσικας γεννήθηκε στη Λειβαδιά Βοιωτίας το 1946 και ζει στην Ηλιούπολη από το 1953. Σπούδασε Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες στην Αθήνα και Αρχιτεκτονική στο Παρίσι. Έχει συμμετάσχει σε ομάδες εκπόνησης πολεοδομικών μελετών, τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων και έχει κερδίσει βραβεία σε αρχιτεκτονικούς και πολεοδομικούς διαγωνισμούς. Συμμετέχει σε κινήσεις πολιτών που ασχολούνται με την πόλη και το περιβάλλον και συνεργάζεται με διάφορα έντυπα και εφημερίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.